Kategória: Aktuális.

Az elmúlt évben a budapesti irodapiacon rekord mennyiségű, közel 400,000 négyzetméter bérbeadás történt, amellyel Budapest olyan országokat előzött meg a rangsorban, mint Prága, Milánó és Amszterdam. 2012 második negyedévében a budapesti irodapiacon közel 100,000 négyzetméter bérbeadás történt, amely meghaladja mind a 2010, mind a 2011 második negyedévében mért értéket. Bár C&W számításai szerint, ebben az évben a teljes bérbeadás mértéke nem éri el a tavalyit, várhatóan így is 300,000 négyzetméter fölött lesz, ami szintén kiemelkedőnek számít.

Ha ezeket a számokat a közép- kelet európai régió más országainak teljesítményéhez hasonlítjuk, ki kell emelni, hogy az elmúlt 5 évben Magyarország volt a legmegbízhatóbb a bérbeadások mértékét tekintve. Itt a legtöbb és a legkevesebb bérbeadás közötti különbség csupán 25 százalék volt, míg Lengyelországban és Csehországban ez a szám 52 és 40 százalékra rúgott. Ez a magyar piac rugalmasságát mutatja. Erre az évre az összes bérbeadás mértéke körülbelül 325,000 négyzetméter, mely ugyan kevesebb, mint a rekord évben mért érték, de közelít a 2007-es értékhez, amely az elmúlt 10 év egyik legerősebb éve volt a régióban.

Bérbeadások az elmúlt 6 évben

A Milánóra és Amszterdamra vonatkozó adatok nem tartalmazzák a szerződéshosszabbításokat
Forrás: Cushman & Wakefield Research

“Kevés spekulatív irodafejlesztés történik jelenleg a budapesti irodapiacon, a Skanska és az Atenor épít a Váci úti folyosón és a HB Reavis jelentett be egy új fejlesztést, szintén ezen az alpiacon. A kevés új terület és a magas bérbeadási mutató arra enged következtetni, hogy a jelenleg 20 százalékon álló kihasználatlansági ráta a közeljövőben, lassan csökkenésnek indul. Ahhoz, hogy a kihasználatlanság lényegesen csökkenjen, új piaci belépőkre van szükség, akik további munkahelyeket teremtenek. Ezekből az elmúlt években sajnos kevéssel találkoztunk, de optimizmus érezhető azon bérlők részéről, akiket foglalkoztat a magyar piac. Bár az elkövetkező 1-3 évben a piac várhatóan továbbra is a bérlőknek kedvez majd, hiszen jelentős flexibilitást és kedvezményeket tapasztalhatnak a bérbeadók részéről” – mondta Pados Gergely Partner, a Cushman & Wakefield budapesti irodabérbeadási vezetője.

Forrás: Cushman & Wakefield

A budapesti irodapiac jelenleg a felépülési fázisban van és a C&W szerint további kedvezményekkel, több meglévő bérlő és több új piaci szereplő köt majd bérleti szerződést a kedvező feltételek mellett. Míg Prága és Bukarest állnak a fellendülés élén és Varsó is jelentős bérbeadói piac, a remények szerint Budapest továbbra is vonzza majd az újonnan piacra lépő SSC és más cégeket.
(BrandTrend)