Kategória: Aktuális.

Az immár hagyományosan, évente megrendezett versenyt 5 kontinens 26 országában tartják meg, melynek végén kiderül, ki nyeri el a világbajnoki címet.

A hazánkat képviselő versenyző kiválasztására 9 vendéglátóhely legjobb csaposa méri össze tudását a Stella Artois 9 lépéses csapolási rituáléjában. A 9 vendéglátóhelyre a közönség adhatta le szavazatát a Stella Artois magyarországi Facebook oldalán szervezett játékban.

Az A38 hajón (Budapest), 2012. október 4-én megrendezendő hazai döntőn az alábbi vendéglátóhelyek csaposai mérik össze tudásukat:

Aranykorsó Söröző, Budapest
Café Du Boucher Belga Étterem Söröző, Miskolc
Bohém Belgian Étterem Bár, Debrecen
Anytime Cafe, Budapest
Bellagio, Szombathely
Stella Söröző, Székesfehérvár
Gőry Pince, Szeged
Aranyhomok Kávéház, Kecskemét
Borozó és Rondella Terasz, Gyula

A Stella Artois Sörcsapoló Világbajnokság a világ minden tájáról meghívja a szakértő csaposokat és Stella Artois rajongókat, hogy tegyék magukat próbára és készítsék el a tökéletes kehely Stella Artois-t a 9 lépéses sörcsapolási rituálénak megfelelően. A Stella Artois csapolása egy olyan régóta őrzött hagyomány, melynek alapja a magasfokú figyelem, aminek köszönhetően a prémium belga láger sört a sörfőzés első pillanatától kezdve a szervírozásig végigkíséri.

Egy tökéletes kehely Stella Artois tálalásának kilenc különálló lépése van, melyben a legkisebb részletek is számítanak. Egy kilöttyent csepp, egy túl magas habkorona, vagy egy kevésbé megtisztított kehely könnyen a verseny végére sorolhat egy versenyzőt. Mindezek ellenére a tökéletesen csapolt, brilliánsan elkészített kehely csapolója a Stella Artois Sörcsapoló Világbajnok 2012 címet nyerheti meg. A verseny történetében eddig összesen 15 Sörcsapoló Világbajnok került kiválasztásra.

A Stella Artois Sörcsapoló Világbajnokság döntője a Chalet Du Mont Royal-ban, Montreálban, Kanadában kerül majd megrendezésre 2012. október 25-én. Az eseményen a világ legjobbjai fognak egymással megmérkőzni egy sor egyéni párbaj során, hogy megnyerhessék a Sörcsapoló Világbajnok 2012 címet.

A döntőbe jutáshoz a résztvevőknek a saját országukban megrendezett Stella Artois Sörcsapoló Bajnokságot kell megnyerniük.

És akkor a 9 lépés:

1. Az öblítés

Hogyan?

A Stella Artois kelyhet hideg vízben leöblítjük. (Ügyeljünk arra, hogy a víz mindig hideg és tiszta legyen!) Arra is figyeljünk, hogy a kelyhet a nyakánál fogjuk, a rajta található logó pedig mindig a kedves vendég felé nézzen!

Miért szükséges?

A tisztítással a pohár hőmérséklete közel azonossá válik a sörrel, így nem melegíti fel azt. Valamint egy üres, de tiszta kehely mindig sörért kiált.

2. Az áldozat

Hogyan?

Egy gyors mozdulattal megnyitjuk a csapot, és hagyjuk, hogy az első cseppek a lefolyóba menjenek. Ne pazaroljunk! Ügyeljünk arra, hogy mihamarabb a sörfolyam alá tehessük a kelyhet!

Miért szükséges?

A csap végén lévő cseppek nem megfelelő minőségűek, mivel már oxigénnel találkoztak, ami befolyásolja a sör ízét és aromáját. Ez az áldozat a biztosíték arra, hogy a kehelybe kerülő Stella Artois mindig friss lesz, és ez segít a tökéletes hab elérésében is.

3. A mérnöki csapolás

Hogyan?

A kelyhet (természetesen a száránál fogva) pontosan 45°-os szögben a csap alá tartjuk, ügyelve arra, hogy a csap vége ne érjen se a kehelyhez, se a benne található sörhöz.

Miért szükséges?

Csak így tudunk tökéletes habkoronát készíteni, valamint az ital természetes szénsavasságából sem veszítünk. Így érhetjük el az egyedi Stella Artois ízt.

4. A habkorona

Hogyan?

A kelyhet függőleges helyzetbe fordítjuk, miközben kicsit lejjebb eresztjük a csaptól – mindezt a megfelelő méretű hab elérése érdekében.

Miért szükséges?

Ezzel érjük el, hogy a hab is hozzájáruljon a sör igazi aromájának kiemeléséhez. A habkorona ugyanis elzárja a sört az oxigéntől, megőrizve annak eredeti ízét.

5. A zárás

Hogyan?

Ha megtöltöttük a kelyhet, egy finom mozdulattal egyszerre elhúzzuk a csap alól és elzárjuk a csapot. Ügyeljünk arra, hogy a habkoronába már ne essen bele több csepp sör!

Miért szükséges?

A teli kehelybe véletlenül belecsöppenő sör nagy buborékokat okozhat a habban, ami viszont kárt tesz a sörben: keserű utóízt és gyengébb szénsavasságot eredményezhet.

6. A hab levágása

Hogyan?

Nyugodtan hagyjuk, hogy a sör kifolyjon a kehelyből, majd egy (tényleg csak egy!) finom mozdulattal levágjuk a felesleges habot. A habkést a csapolásnál már ismert 45°-os helyzetben tartjuk, levágva így a legtöbb buborékot, ezért azok nem kerülnek vissza a kehelybe.

Miért szükséges?

Eltávolítjuk a buborékokat a felszínről, hogy a hab minél tovább megmaradhasson. Ha a habot óvjuk a buborékoktól, akkor a sör sem kerül kapcsolatba az oxigénnel, ami befolyásolná az ízt és az aromákat.

7. Az ítélet

Hogyan?

Miután a sört kicsapoltuk, megnézzük a habot:

  • Jó-e a magassága (Kétujjnyi vastagság)
  • Megfelelő arányban van-e a hab a sörrel

A tökéletes eredmény a „feszített habtükör”, ami szabályosan kerek alakú és buborék nélküli.

Miért szükséges?

A sör látványa magával ragadó, az íze pedig mennyei lesz.

8. A tisztítás

Hogyan?

Belemerítjük a kelyhet a mosogatóban lévő hideg vízbe, anélkül, hogy a sör kifolyna. Kiemeljük a mosogatóból és szárazra töröljük egy szivaccsal vagy ronggyal, majd rárakjuk a szárára a cseppfogót (a kelyhen és a cseppfogón lévő Stella Artois logó legyen egy vonalban).

Miért szükséges?

Minden felesleges habot és sört lemosunk a kehely külsejéről, egy tiszta, csúszásmentes pohárból pedig könnyebb fogyasztani.

9. A jutalom

Hogyan?

Voilá! A kelyhet büszkén adhatjuk át vendégünknek, amit rárakunk egy sör­alátétre, továbbra is ügyelve, hogy minden logó a vendég felé nézzen – természetesen egy nagy Stella Artois mosoly kíséretében.

Miért szükséges?

Mint tudjuk, a lényeg a részletekben rejlik – és jutalommal jár.

(BrandTrend)