Kategória: Aktuális.

Nyolc Samsung készülék forgalmazásának a megtiltását kérte az Apple az amerikai bíróságtól, miután a kaliforniai testület a dél-koreai gyártóval szemben folytatott perben 1 milliárd dolláros kártérítést ítélt meg számára szabadalombitorlás miatt.

A San José-i bíróság ítélete szerint a Samsung az iPhone és iPad készülékekben használt szabadalmi oltalom alatt álló találmányokat használt anélkül, hogy ezek felhasználásról az Apple-lel megállapodott volna. Az Apple eredetileg 2,75 milliárd dollárt követelt a Samsungtól, de a bíróság nem fogadta el a cég összes igényét, így 1,05 milliárd dollárra mérsékelte a kártérítés összegét. A Samsung saját szabadalmainak megsértése címén szintén beperelte az amerikai vállalatot 422 millió dollárra, de követeléseit a bíróság elutasította.

A pereskedés több mint egy éven át folyt, de még nincs vége. A dél-koreai cég ugyanis jelezte, megfellebbezi az elsőfokú döntést. A bejelentéssel a cég alkalmazottait és fogyasztóit is igyekezett megnyugtatni.

A Samsung azt hangoztatta, hogy a pénteki döntés „nem tekinthető az Apple győzelmének, és a pernek az amerikai fogyasztók a vesztesei”. A dél-koreai vállalat szerint a pénteken meghozott ítéletnek az lesz a következménye, hogy kevesebb újítás mellett kisebb lesz a választék, az árak pedig várhatóan magasabbak lesznek.

Az Apple és a Samsung több országban, így az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Németországban és Dél-Koreában is szabadalmi jogvitában állnak egymással, de mindeddig egyikük sem aratott fölényes győzelmet sehol. Néhány órával a kaliforniai ítélet kihirdetése előtt egy dél-koreai bíróság mindkét vállalatot elmarasztalta egymás szabadalmainak megsértése miatt. A megítélt kártérítés mértéke azonban fényévnyire van az amerikaitól: az Apple-nek mintegy 36 ezer eurót (40 millió von), a Samsungnak pedig 28 ezer eurót (25 millió von) kell fizetnie a vetélytárs cégnek.

A BBC News beszámolója szerint az ítéletet követően az Apple kérte a bíróságot, hogy tiltsa el a Samsungot nyolc készülékének értékesítésétől. A bíróság decemberre tűzte ki az ügyben a meghallgatást.

Az amerikai piacon betiltatni kívánt termékek között a Galaxy S 4G, Galaxy S2 AT&T model, Galaxy S2 Skyrocket, Galaxy S2 T-Mobile model, Galaxy S2 Epic 4G, Galaxy S Showcase, Droid Charge és Galaxy Prevail szerepel. A listán nincs rajta a Samsung legfrissebb készüléke, a Galaxy S3, mivel a készülék későbbi megjelenése miatt még nem képezte a per tárgyát. Elképzelhető viszont, hogy az ítélet alapján az Apple a perben nem érintett modellek esetében is eljárást kezdeményez.

Az ítéletet követően a Samsung a Galaxy Tab 10.1 elnevezésű táblagépe értékesítésére korábban elrendelt tiltás feloldását kérte a bíróságtól. A számítástechnikai eszköz esetében ugyanis a bíróság a per során nem állapított meg jogsértést.
HENT, BrandTrend)