Kategória: Aktuális.

Egy márka kinyomtatható ajándékkuponokat osztogat a Like gombra kattintást követően. Egy másik véletlenszerűen jutalmazza azon látogatóit, akik a márka falán közzétettek valamit. Megint egy másik versenyt rendez egy harmadik fél által készített applikáción keresztül. Kitalálod, hogy a fentiek közül melyik szegi meg tevékenységével a Facebook játékokra vonatkozó szabályzatát, veszélybe sodorva ezzel saját oldalának létezését a közösségi hálón?

Félreértések és tévhitek a Facebookon zajló játékokról 

A Facebook ilyen tekintetben a közösségi média Vadnyugata, és pontosan olyan szinten is tartja be a törvényt: semennyire.  Csakúgy, ahogy az email marketing meg lett szelídítve egy évtizeddel ezelőtt, a folyamatos fejlődést mutató Facebook platform is elkezdte rendezni sorait a rendelkezésére álló eszközökkel: a felhasználói tapasztalatra és egy szigorú reklámirányelvre támaszkodva. A Bulbstorm egy korábbi cikkét továbbgondolva lássunk most 10 tévhitet a nyereményjátékokkal kapcsolatban!

1. „A Facebookon elindított játékok legjobb, ha vírusként terjednek”

Ha az általad elindított játék elkezd vírus módjára terjedni (okleveles kvízjátékok, “Indián neves játékok”), a Facebook valószínűleg le akarja majd állítani. Miért? Először is: mert a Facebook jobb szeretné, ha a megjelenésért és a cserébe kapott elkötelezett rajongókért fizetnél neki. Másfelől pedig az olyan játékkészítőknek köszönhetően, mint például a Zynga (a Farmville és a Maffiawars atyja), az ilyen jellegű játékok a felhasználók szemében idegesítővé váltak és sokan jelentik őket a Facebooknak. A közösségi háló pedig úgy döntött, mostantól pénzt szeretne csinálni abból, hogy a kedvedért megzavarja egy felhasználó nyugalmát, és értesítéseket kézbesít a számára. Így hát az a vírusszerű terjedés, amire vársz, minden bizonnyal csak kevés esetben fog bekövetkezni ingyen.

 

Mi történhet?

Egy new york-i ügynökség egyik kliense megbízásából két hétig futtatott egy kampányt, mely altatásra váró kiskutyák ügyét karolta fel. Minden alkalommal, amikor egy felhasználó közzétette a márka badge-ét az üzenőfalán, az ügyfél egy bizonyos összeggel támogatta az adott menhelyet. 8 nap után a Facebook eltávolította a kérdéses oldalt a szabályzat megszegésére hivatkozva. Miért? Mert ezt a fajta közzétételre buzdítást már a Zynga felemelkedésekor vírusszerű terjedésnek nyilvánította a Facebook.

2. „Az a személy, aki egy oldalt lájkol, bizonyára elkötelezett a márka iránt”

Az elkötelezettség nem szól másról, mint szenvedélyről és lojalitásról. Egy „Tetszik” gombra való kattintás még nem jelenti ugyanezt. Őszintén: előfordult már, hogy izgatottan szaladtál haza, és újságoltad el a szeretteidnek azt a fantasztikus eseményt, hogy regisztráltál egy online játékra vagy lájkoltál egy oldalt?

Ez valószínűleg még senkivel nem történt meg, mindamellett kialakítható valódi elkötelezettség a rajongó és a kedvelt oldal között. Nem kell más hozzá, minthogy a rajongót beviszed a színfalak mögé, bevonod a munkádba, és izgalmas, értékes tartalmat szolgáltatsz neki. Lehetnek bizonyos akciók, kedvezmények kizárólag a rajongók privilégiumai. Érd el, hogy lájkolni akarjanak, és cserébe megkapod idejük és figyelmük egy kis részét.

Jay Baer közösségi média blogger szájából hangzott el a következő: „Mélyebb elkötelezettséget alakítok ki az előttem lévő korsó sörrel, mint egy „Tetszik” gombbal.”Emlékezz erre a bölcsességre, amikor a rajongók megszerzésére irányuló stratégiádat kidolgozod. Abban az egyetlen percben, amikor a rajongód kifejezi irántad a tetszését, számos egyéb dolgot tehet még: rákattinthat egy barát fotójára, cseveghet egy ex-szel, feltölthet egy videót. Hogy éred hát el, hogy újra visszatérjen hozzád, miután megnyomta A GOMBOT?

3. „A rajongóknak semmi sem drága, ha a termékem promotálásáról van szó!”

Egy tökéletes világban a rajongóid annyira szenvedélyesek, hogy minden szabadidejüket arra fordítják, hogy a te termékeddel fotózkodjanak, videókat készítsenek róla, a világnak akár minden pontján! Nos, sajnos el kell fogadnod, hogy a tisztelet kimutatásának ezt a szintjét világviszonylatban is csak nagyon kevés márka tudhatja magáénak. Mi marad hát a többieknek? Kreativitás! Valószínűleg nincs minden márkafüggőnek olyan fotó a tarsolyában, amin az Eiffel toronynál pózol a menő termékeiddel, de bizonyára szívesen osztanák meg a tapasztalataikat velük kapcsolatban, ha megkönnyítenéd ezt a számukra. Kérd ki az ő véleményüket és figyelj az ötleteikre, így érheted el azt, hogy olyan játékot tudsz meghirdetni, ami valójában a rajongóid igényeire épül fel!

Így is lehet!

Az Intel ötleteket keresett nemrég egyik terméke, egy otthoni telefonkészülék reklámozásához. Amikor feltették azt az egyszerű kérdést, hogy ki hogyan használja az otthoni telefonját, és milyen kiegészítő alkalmazásoknak örülnének, több mint 5000 javaslat érkezett a rajongóktól fotókkal, rajzokkal és videókkal bemutatva. Az Intel a kérdés feltevésekor a 200-at tűzte ki célul. A legjobb ötlet végül 110.000 rajongó szavazata alapján emelkedett ki a többi közül, ami mindenképpen szép teljesítmény egy mindössze 8 hétig futó kampánytól!

4. „Minél nagyobb a nyeremény, annál nagyobb az esemény”

Ha van is több tízezred, vagy akár több százezred a nyereményre, ne felejts el gondoskodni arról az összegről sem, amiből mindezt meghirdeted. Inkább csípj le a nyeremény összegéből, és fordítsd helyette egy ütős kampányra!

Ha például egy sporteseményt felturbózol ingyen osztogatott pólókkal, biztos lehetsz abban, hogy mindenkit érdekelni fog (kiváltképp a gyerekeket), és az lesz a legelhanyagolhatóbb kérdés, hogy valójában mit lehet nyerni. Inkább a nyeremény eszmei, mintsem Forintban kifejezett értékére fókuszálj, mikor kiválasztod a díjat, de mindenképp ügyelj arra, hogy szorosan kapcsolódjon a márkádhoz!

Egy jó példa

A Tornados gyorsétteremlánc tartott egy versenyt, melyben arra kérte a rajongókat, hogy küldjék be olyan versenyautók fotóját, amiket szívesen látnának Tornados dizájnba csomagolva. És a díj? Egy kölcsönautó és a hozzá járó üzemanyagköltség, amivel a nyertes eljuthat Daytonába és találkozhat a Tornados versenycsapatával! Mibe került ez a Tornados-nak? A kampány méretéhez és sikeréhez képest gyakorlatilag semmibe! A verseny 2500 nevezővel és 200.000 szavazattal és hozzászólással zárult, a nyertes pedig elvihette a Tornados logójával ellátott autót Minnesotából Floridába. Az ebből származó felbecsülhetetlen médiamegjelenés ellenében a díjba invesztált összeg szinte említést sem érdemel.

5. „Elég egyetlen nyeremény is, lehetőleg egy iPad.”

Megkérni a rajongókat, hogy vegyenek részt egy versenyben, amiben csak szimplán nyernek valamit anélkül, hogy annak mélyebben köze lenne a márkádhoz, egész egyszerűen hatástalan. A rajongók tudják, hogy az ilyen jellegű játékoknál a nyerésre való esélyük a nullához konvergál. Miért kellene nekik hirdetésekre kattintgatniuk, és oldalakat lájkolniuk? A részvételi számot és hirdetésed optimalizálását növeli, ha a „mindenki, aki játszik, nyer” metódust alkalmazod. Hogyan? Néhány kinyomtatható kuponnal vagy kedvezménykódokkal. Ha azonnal megajándékozod azokat, akiket be szeretnél vonni a játékodba, a fogyasztók örömmel fognak részt venni rajta!

Vajon hány márka ajándékozott a játékai során iPad-et a fogyasztóinak? (Ha esetleg valaki számon tartja, szóljon!) Természetesen a cégek nagy többsége alkalmazza az ilyen és egyéb jellegű, márkájukhoz nem kapcsolható díjak osztogatását, annak ellenére, hogy ebben semmi logika nincs. Így talán bevonzzák a technológia szerelmeseit, de nem az ő valódi közönségüket. Hacsak nem vagy te magad is iOS fejlesztő, vagy iPad tokokat gyártó cég, próbálj olyan nyereményeket kitalálni, amik a célközönségedet és a márkádat összeköti!

Tovább