Kategória: Aktuális.

“Akár nyereséget is hozhat működése során az új FTC-stadion, ami 2014-re készülhet el. – mondta a 180 percben Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa.

Januárban indul a bontás, és gyakorlatilag másnap az építkezés, így 2014-re elkészülhet az új Fradi-stadion. Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa a 180 percben ennek kapcsán elmondta, a kivitelezés költségét 14 milliárd forintra becsüli, amiből a későbbiekben szerinte még jó 5-6 milliárd lejön, így a kiadások 10 milliárd alatt maradnak. “Lehet mondani majd, hogy ez a legolcsóbb stadion lesz” – fogalmazott Fürje Balázs.

Az alacsony ár oka például, hogy kormánydöntés született arról, a nagyobb állami területen álló régi létesítmény bontása után az új stadion kicsit hátrébb húzva, lejjebb épül meg, az eredetihez képest elfordítva. Ezzel fölszabadul egy nagyon értékes telekrész az Üllői út és Könyves Kálmán körút sarkán, amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek nyílt pályázaton értékesítenie kell majd. Az intézkedésből több milliárd forint állami bevétel származik majd – ismertette az elképzeléseket a kormánybiztos.

Fürjes Balázs elmondta még, a létesítményt úgy tervezték meg, hogy önfenntartó, sőt, a működése során nyereséget is termelő stadion legyen. Ez csak a futballból nem lenne lehetséges, ezért évente 365 napon át kell biztosítani a kortárs modern rendezvényközpontnak is készülő épület kihasználtságát. Egy esztendőben nagyjából 30-40 meccsre kerülhet sor a Ferencváros pályáján, a többi napon üzleti, kulturális rendezvényeket, így konferenciákat, koncerteket vagy éppen banketteket fogadhat be a létesítmény.

A kormánybiztos hozzátette, az előkészítés nagy részét már maguk mögött tudhatják, vissza van még az építési engedély kisebb módosítás, hogy jobb helyre lehessen telepíteni a stadiont a területrészen belül. “A legizgalmasabb feladat pedig az lesz, hogy le kell bonyolítani egy nyílt közbeszerzési pályázatot a kivitelező kiválasztására” – mondta a 180 percben Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa.
(BrandTrend)