Kategória: Aktuális.

Az OECD becslése szerint a hamisítók évente mintegy 250 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak világszerte.

Az összeg jelentős része a szervezett bűnözést gazdagítja, ám a hamisítás problémájának ezen aspektusát sokszor figyelmen kívül hagyják, de legalábbis alábecsülik. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) új kampányában azonban épp erre az összefonódásra világít rá.

Az UNODC kampányfilmje rámutat a szervezett bűnözés fő pénzügyi és társadalmi aspektusaira, miközben felhívja a figyelmet a hamisítás egészségügyi és biztonsági kockázataira is. A szervezet tematikus weboldala emellett számos információt közöl a hamisítás problémaköréről.

A szervezet közleményében hangsúlyozza, a hamisítás olyan globális probléma, amely egyszerre érinti az állami, az üzleti és a fogyasztói szférát, és amely az élelmiszerektől a ruházati cikkeken és műszaki alkatrészeken át az építőanyagokig gyakorlatilag minden termékcsoportot érint. A hamisítványok természetétől függően ezek súlyos egészségügyi és biztonsági kockázatot is jelenthetnek a fogyasztókra nézve. A gyermekeknek adott hamis tápszer vagy más élelmiszer halált okozhat, a hamis játékok, elektronikai eszközök és autóalkatrészek gyengébb minőségük miatt pedig jelentősen fokozzák a balesetveszély kockázatát.

Az UNODC szerint a hamisítás egyik legveszélyesebb formája a gyógyszerekkel való visszaélés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy becsüli, Ázsia, Afrika és Latin-Amerika egyes országaiban a 30 százalékot is elérheti a hamis gyógyszerek aránya. A hamis készítmények rendre a feltüntetettől eltérő mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, de az is előfordul, hogy egészen más összetevőik vannak, mint az eredeti piruláknak. A gyógyszerhamisítványok veszélyességét fokozza, hogy nehezítik az olyan súlyos betegségek elleni küzdelmet, mint a malária, mivel fogyasztásuk hozzájárul a gyógyszer-rezisztencia kialakulásához.

A hamisítás visszaszorítása érdekében az UNODC több fronton indított küzdelmet. Mind több állam közreműködését igyekszik megnyerni az ENSZ szervezett bűnözés elleni egyezményhez (United Nations Convention against Transnational Organized Crime), míg a Vám Világszervezettel (WCO) együttműködve sikeres konténerellenőrzési programot indított. A program keretében csak idén mintegy 100 tonna hamis fájdalomcsillapítót foglaltak le az illetékes hatóságok.
HENT, BrandTrend)