Kategória: Aktuális.

Egy közelmúltban megjelent GfK tanulmány a sporteseményeket, az általános gazdasági helyzetet és a meleg időjárást tette felelőssé a sörfogyasztás és ezen keresztül a sörkorcsolyák (sós rágcsálnivalók) forgalmának időszakos növekedéséért. Ez igaz is, de az igazi kérdés, hogy mi történik egy adott márkával.

Az MC Medicompany EconomiserTM modellje számos márka történetét tette már érthetővé a számok nyelvén is.

Kun Miklós, a Business Science részleg vezetője szerint például egy ismert európai sörmárkánál, a szezonalitás, amely nagyrész a hőmérséklet függvénye is és a hirtelen hőmérséklet-ingadozások felelősek a márka eladásának 82%-áért.

A marketing számára innentől az alapvető feladat, hogy a maradék 18% vagyis a kommunikáció hozadékát optimalizálja, vagyis „csupaszon” álljanak előttünk a média-befektetés és az egyéb hatásoktól független megtérülési számok.

Például a focimeccseket nézők száma télen sokkal inkább meghatározza ennek a sörnek a  fogyasztását, mint nyáron.

Így a kommunikációnak szinte csak a promócióban lévő termékekre volt hatása, mégpedig az egységár változásán felül, amely az értékesítés rövid távú változásának 10%-át magyarázta önmagában.

Ezért fontos az hogy ennek a márkának a kampány elérése felépüljön még a meccsek kezdete előtt hogy a szinergikus hatás megfelelő legyen, növelve ezzel a kampánynok hatását.

Albert Einstein egyszer azt mondta, hogy „Nem minden számít, ami szemszerűsíthető és nem minden számszerűsíthető abból, ami számít.”

A Mediacom szerint egyre több számszerűsíthető dologról tudjuk, hogy valójában számít-e, és már csak egyre kevesebb fontos dolgot nem tudunk kifejezni a számok nyelvén.
(BrandTrend)