Kategória: Aktuális.

A Médiatanács eheti ülésén elfogadta a kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek pályázati felhívását. 

A pályázat célja, hogy ösztönözte az új rádiók színre lépését és a már meglévők támogatását. A Médiatanács emellett az elmúlt másfél év alatt 150 millió forint vissza nem térítendő forráshoz juttatta a kisközösségi médiumokat.

A média sokszínűségének egyik fontos eleme, hogy a helyi közösségekben élők tájékoztatását, kulturális igényeik kielégítését a szabályozási, környezet is elősegítse.

A Médiatanács két módon is támogatja a kisközösségi rádiós piac fejlődését. Egyrészt ösztönzi az új kisközösségi rádiók indulását, ezért meghirdette az új pályázati felhívást. Másrészt működteti a Magyar Média Mecenatúra programot, amelynek pályázati forrásait évről évre igénybe vehetik a kisközösségi rádiók is.

A Médiatanács az új rádióknak szóló pályázati felhívással esélyt nyújt a civil társadalom erősítésére, eszközt ahhoz, hogy a jelentkezők kiaknázzák képességeiket választott közösségük érdekében.

A Médiatanács a kiírás véglegesítése során kikérte a civil és szakmai szervezetek, köztük a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének mint szakmai érdekképviseletnek a véleményét, mert fontosnak tartja, hogy az érintettek észrevételei lehetőség szerint beépüljenek az őket érintő hatósági munkába.  A Médiatanács célja, hogy olyan pályázati kiírásokat tegyen közzé, amelyeket szakmailag támogatnak az adott médiaterületen működő piaci szereplőket tömörítő szervezetek.

A pályázati felhívás szerint a kisközösségi rádióknak közel másfél hónap áll rendelkezésükre, hogy a 2012. augusztus 30-i beadási napra elkészítsék pályázati anyagukat.

A kisközösségi rádiókat szolgáló másik támogatási forma a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja. A Médiatanács értékei között évek óta hangsúlyos szerepet kapnak a kisközösségi rádiók. A Médiatanács tavalyi pályázatain 24 kisközösségi rádió 37 pályázata kapott összesen 83,1 millió forint vissza nem térítendő támogatást műszaki fejlesztésre, működési költségekre vagy műsorgyártásra. 2012-ben a Magyar Média Mecenatúra keretprogramban eddig 20 rádió 21 pályázata részesült 66,5 millió forint támogatásban. A rádiók a műszaki és műsorgyártási pályázati egységek révén idén még további forráshoz juthatnak.

A kisközösségi rádiók pályázati kiírása az NMHH honlapján olvasható.
(BrandTrend)