Kategória: Aktuális.

Nemrég újabb történelmi mélypontot ért el 7,25 dolláron, ami azt jelenti, hogy a novemberi tőzsdére lépése óta mintegy 60%-ot veszített értékéből a papír. Már a részvénykibocsátást megelőzően sok elemző szkeptikus volt a vállalat üzleti modelljével kapcsolatban, ami indokolhatja a zuhanást. – írja a Portfólió.hu.

A lap szerint a hónapok óta tartó zuhanás mögött több tényező húzódik meg. Áprilisban módosította negyedik negyedéves eredményeit a vállalat, miután könyvvizsgálója, az Ernst & Young közölte, hogy a lényegesség határát elérő gyenge pontokat talált a cég jelentésében.
Nem ez volt az első eset, hogy a vállalatba vetett befektetői bizalom megrendül, hiszen a cég június óta, amikor is közzétette az elsődleges részvénykibocsátáshoz szükséges dokumentumokat, nem tudta rendezni jelentéseit. A Grouponnál az elsődleges részvénykibocsátás előtt például a társaság elnöke egy interjú során azt nyilatkozta, hogy a cég “messze nyereséges” lesz. Később a vállalat frissítette prospektusát, amiben kérte befektetőit, hogy vegyék figyelmen kívül az elnök kommentárját, mert az nem tükrözi a társaság véleményét. Ezen események kapcsán pedig a befektetők – jogosan – kérdőjelezik meg a cég transzparenciáját.

Hagyományosan ezek a kuponcégek partnerei olyan hatalmas engedményeket kínálnak, amelyen veszteséget szenvednek el, viszont céljuk ezzel az lehet, hogy visszatérő ügyfeleket szerezzenek. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a kuponokat vásárlók tipikusan mindig az akciós ajánlatokat vadásszák és mindössze 20%-os az ügyfelek visszatérési aránya.

Aggasztó, hogy a Groupon nagyon gyorsan egy kis induló cégből egy 10 ezer főt foglalkoztató vállalattá nőtte ki magát. A történelem azt mutatja, hogy sok olyan exponenciálisan növekvő vállalat volt, különösen az újonnan megszülető iparágakban, akik amilyen gyorsan felépültek, olyan gyorsan ki is durrantak. Sok iparági szakértő úgy véli, hogy a Groupon egy kártyavár, ami amilyen gyorsan felépült, olyan gyorsan össze is omlik majd.

A Groupon az árfolyam zuhanásának köszönhetően az egyik legolcsóbb részvény most a közelmúltban tőzsdére lépett vállalatok között. Mivel nyereséget még nem termel a cég, így a profit alapú mutatószámok nem alkalmazhatók az értékelés során.

További részletek a Portfolión.
(BrandTrend