Kategória: Aktuális.

Az Új Széchenyi Terv Tudomány és Innováció Programjának 4.1.2/A/1-11/1-es pályázati felhívása 2011 elején lehetőséget adott a felsőoktatási intézmények számára, hogy jelentős támogatási összegeket nyerjenek képzési programjuk fejlesztésére, valamint digitális tananyagok kidolgozására.

2012 tavaszán vette kezdetét a BKF-en a DIKOM projekt, melynek célja hogy interdiszciplináris, informatikai tartalmú, de kifejezetten művészeti képzések számára készült olyan tananyagokat fejlesszen, melyeket a kreatív iparágakhoz kapcsolódó, országosan is újonnan akkreditált művészeti szakok hallgatói használhatnak. A projekthez kapcsolódóan 2012. június 18-án sor került az indító workshop-ra, melyen a szerzők és a projekt menedzsmentje vettek részt.

A kreatív ipar értelmezése folyamatos változáson megy át, de általános elfogadott, hogy ide tartozik a reklámipar, vagy a szoftveripar. Magyarországon a kreatív ipar a foglalkoztatás 7-9%-áért felelős, mely alapján súlya a gépipar (7,53%), vegyipar (4,43%) és építőipar (5,32%) jelentőségéhez mérhető.

A DIKOM projekt részeként az alábbi fejlesztések valósulnak meg a BKF-en:

  • A projekt során a zenei, képi, animációs, mozgóképes művészeti ágakat egyaránt megcélzó, kollaboratív tanulási és oktatási módszertant alkalmazó, informatikai (és kiemelkedően Open Source, azaz nyílt forráskódú) programokat használó, hiánypótló tananyagok kidolgozására kerül sor
  • A 13 tananyagból 3 angol nyelven készül el
  • Nagy hangsúlyt fektetünk az oktatók képzésére is, számukra az alábbi négy továbbképzést tervezzük:

1)     Digitális írástudás fejlesztése

2)     Esélyegyenlőségi szemléletformálás és fenntarthatósági képzés

3)     Angol nyelvi előadói készségek fejlesztése

4)     A kifejlesztett tananyagok alkalmazása

(BrandTrend)