Kategória: Aktuális.

A Népszabadság információi szerint a bíróság ma nem döntött arról, hogy megengedi-e a negyedik mobilcégnek, hogy használatba vegye azokat a frekvenciákat, amelyeket az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság árverésén nyert el.

A bíróság két hete ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy az MPVI Mobil Zrt. “a 900 MHz-es frekvencia-árverés eredményeként született határozatból eredő jogait gyakorolja, mindaddig, amíg a felperes mobilszolgáltatók végrehajtás felfüggesztése iránti kérelme jogerősen elbírálásra nem kerül”. Vagyis a negyedik mobilszolgáltató egyelőre nem jogosult sem az elnyert frekvenciák használatára, sem pedig a jelenlegi mobilcégektől belföldi roamingszolgáltatás igénybevételére.

A frekvencia-árverés végeredményét ugyanis a Telenor és a Magyar Telekom megtámadta, s ebben a perben született ez az ideiglenes intézkedés. Az ideiglenes intézkedés felfüggesztéséről vagy tartásáról ma volt lehetősége dönteni a bíróságnak, azonban döntés nem született – tudta meg a Népszabadság. Épp ezért a tiltás érvényben marad, vagyis az állami mobilnak továbbra sincs frekvenciája.

Mivel a következő tárgyalás már csak a bírósági ítélkezési szünet után esedékes, ez az őszig aligha változik.

Szakértők szerint az állami mobilcég az indulást követő első három évben százmilliárdot meghaladó állami pénzt igényel majd. A cég vezetői egyelőre nem ismertették az üzleti tervet, az indulás időpontját és a szolgáltató márkanevét sem. Álláspontjuk szerint ugyanakkor nem kötelezettek közbeszerzési eljárásra, annak ellenére sem, hogy közvetve százszázalékos állami tulajdonban van a cég. Ezért nem tudni, hogy kiírták-e már a hálózatépítési tendert. A cég vezetőjeként Schmidt Pált emlegeti a szakma, de idáig hivatalosan csak a cég igazgatósága mutatkozott be.
(nol.hu, BrandTrend)