Kategória: Aktuális.

A Médiatanács Klubrádió elleni szánalmas és átlátszó akciója újra a napnál is világosabbá teszi, hogy a csak Fideszes tagokból álló testület bármilyen eszközt képes bevetni a magyar sajtószabadság megregulázása érdekében. Időközben a háttérben zajlik egy másik történet, aminek legalább ekkora hatása lehet a hazai nyilvánosságra: a Népszabadság kicsinálása.

Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke régóta feni a késeit a legolvasottabb ellenzéki napilapra. A médiahatóságnak elvileg kevés eszköze lehet a nyomtatott lapokra, ám a Népszabadság piaci alapon való fenntartható működését a Ringier és az Axel-Springer fúziója tette volna lehetővé. Na ez volt az, amit a Szalai Annamária minden eszközzel megakadályozott.

Kezdődött azzal, hogy a 2010 végén bekerült a médiatörvénybe, hogy a versenyhivatal mellet a médiahatóság is szakhatósági szerepet kapott médiaügyekben, ráadásul visszamenőleges hatállyal, már a folyamatban lévő ügyekre vonatkozóan is. (Egyetlen ilyen ügy volt.) Aztán folyatódott azzal, hogy a Médiatanács törvénysértő módon úgy változtatta meg az ügyrendjét, hogy ebben, a magyar nyomtatott sajtó szerkezetét alapvetően meghatározó ügyben nem a testület-, hanem annak elnöke, Szalai Annamária dönthet.

És döntött is. A két médiakonszern lap-portfóliójának összeboronálása Közép-Európa-szerte nagyrészt már megtörtént, Magyarországon azonban az NMHH eddig keresztbefeküdt a megállapodásnak – leginkább arra hivatkozva, hogy az új médiakonszern piaci erőfölénybe kerülne. Egy szakértői elemzés szerint a döntés azért abszurd, mert nem vette figyelembe azokat a piaci folyamatokat, amelyek meghatározóak a lappiac működése szempontjából, így az olvasottság folyamatos csökkenését, illetve a reklámbevételek erőteljes szűkülését.

A szakértők már akkoriban is azt pedzegették, hogy a kérdést véglegesen az fogja eldönteni:

Tovább