Kategória: Aktuális.

Valószínűleg még maga Steve Jobs mondhatta ki az Applenél egyszer, hogy az iPad más eszköz, mint a PC és ennek megfelelően az egész fejlesztési vonalát nem az OS X, hanem az iOS – mobilos operációs rendszer vonalán kell továbbvinni. A legszebb dolgok ebből a döntésből születtek, ezért lett az iPad a világ leghasználatóbb informatikai eszköze, mert egy erőszakosan egyszerűsített mobilos operációs rendszer kötöttségét vitték fel egy meglehetősen nagyobb képernyőre.
 
A Microsoft valószínűleg hónapokon át próbálta megfejteni ennek a döntésnek a következményeit és azokat a pontokat, ahol megfogható egy ilyen eszköz és nagyon úgy néz ki, hogy találtak valamit.
 
Hogy érthető legyen, menjünk vissza a stratégiai döntések szintjére. Az Apple-nél úgy gondolják, hogy a tábla használat egy önálló életmódot és élethelyzeteket támogató eszköz, így teljesen önálló termék kategória, amit nem a számítógéped és laptopod helyett, hanem mellé vásárolsz meg. Ennek megfelelően a kettőnek nem kell egybeérni, pusztán erőteljes integrációra van szükség, ami kényelmessé teszi az eszközök együttes használatát. iCloud, beállítások költöztetése, adat, fájl és beállítás csere az eszközökön, az Apple ennek a hitvallásnak a támogatója. Eddig úgy néz ki, bejött nekik, de nehéz megmondani a stratégia valódi erejét, hiszen nem volt egyetlen használható konkurens sem eddig a piacon.
 
Most viszont úgy néz ki, lesz. A Microsoft, nyilván történetéből fakadóan erőteljesen más szemléletmódot követ. Szerintük azok az élethelyzetek, amiben a felhasználó benne van, pusztán különböző perspektívák és ezekhez kell igazítani az eszközhasználatot. Számukra a tábla a PC teljesen természetes továbbfejlesztése. Egy számítógép, ami eljutott arra a szintre, hogy érintőképernyős kijelzője legyen, hogy elférjen a kezedben, de ugyanakkor megőrizze a PC minden előnyét, sőt igazából egy folyamatosan nálad lévő számítógép legyen, ami igazodik ahhoz az helyzethez, amiben éppen vagy. Ha a munkahelyeden vagy, bedokkolod és a munkahelyi számítógépeddé válik, ha úton vagy, egy beépített billentyűzettel tudsz írni, ha pedig otthon a kanapén döglesz, akkor egy érintőképernyős kijelző lesz. Ennek a stratégiának a legnagyobb előnye a Microsoft számára, hogy azt az elképesztő ökoszisztémát, ami a Windows mögött volt, ha nem is fájdalommentesen, de képes megmozgatni a táblás világ irányába. Ebből a stratégiai koncepcióból születtek a Surface legjobb innovációi, a kihajtható hátlap, a billentyűzet, stb.
 
Nyilván a győzelemhez kell még egy dolog.

Tovább