Kategória: Aktuális.

Az Apple, a Google és Android megerősítette a regionális pozícióját ebben az időszakban – többek között ezeket a következtetéseket is levonhatjuk a Gemius által összeállított miniriportból.

A gemiusTraffic adatai alapján a Google Chrome produkálta a legdinamikusabb növekedést a böngészők közül, mely megegyezik a globális trendekkel. A Chrome-mal generált oldalletöltések aránya közel 5 százalékponttal emelkedett az előző év végén. Ezzel már kevesebb, mint 9 százalékpont választja el a Mozilla Firefox-tól. A régióban a vezető böngésző továbbra is az Internet Explorer, míg a második helyen nem messze lemaradva a Mozilla Firefox áll. Amennyiben a jelenlegi trend kitart, a harmadik helyezett Google Chrome hosszú távon felül fog kerekedni riválisain.

Legnépszerűbb böngészők a vizsgált országokban 2011 H2
gemius_bongeszo
Forrás: Gemius, gemiusTraffic, 07.2011-12.2011 (rankingcee.com országai)

A mobilpiacot továbbra is az Apple termékei uralják a Gemius által vizsgált országokban. A mobil oldalletöltések több mint 40%-a az almás cég eszközeiről (iPhone és iPad) érkezett, mely jelentős fölényt jelent a második helyezett Nokia 22%-os részesedésével szemben. A 2011-es év során a Nokia közel 20 százalékpontot veszített részesedéséből, mely nem meglepő figyelembe véve saját készítésű operációs rendszerének, a Symbian-nek kivonulást a piacról. Kérdés, hogy az új széria Windows Phone operációs rendszerű készülékei visszafordíthatják-e a finn gyártó részesedésének zsugorodását. A mobilgyártók között a Samsung produkált jelentős növekedést közel 14%-os részesedést elérve a piacon.

A legnagyobb párharc továbbra is az Apple iPad és iPhone között dúl. Míg 2011-ben első félévében az iPhone szűk réssel vezetett iPad előtt, míg a második félévre fordult a helyzet és az Apple táblagépe 3 százalékponttal megelőzte okostelefon testvérét.

Top 5 mobileszköz a vizsgált országokban 2011 H2
gemius_bongeszo_2
Forrás: Gemius, gemiusTraffic, 07.2011-12.2011 (rankingcee.com országai)

Az “Így böngésztünk…” periodikus miniriport a Gemius által megfigyelt aggregált piaci trendeket tartalmazza a bolgár, cseh, dán, észt, fehérorosz, horvát, lengyel, lett, litván, magyar, orosz, szlovák, szlovén, török és ukrán piacokról, valamint a MENA régióból. Az adatok forrása a gemiusTraffic szolgáltatás. A riport jelen kiadása a 2011. július-decemberi időszakot foglalja magában.
További információk a témában elérhetők az "Így böngésztünk 2011 második felében" miniriportban.
(BrandTrend)