Kategória: Aktuális.

Ez derül ki az NRC friss felméréséből, amelyet az 50 évnél fiatalabb hazai felnőttek körében végzett.

Legtöbben a spanyolok győzelmét várják, és ennek a válogatottnak van a legtöbb szurkolója is – mellettük az olaszok és a németek tartoznak a három legnépszerűbb csapat közé.

A 18‒49 éves hazai lakosság egyötödét érdekli kifejezetten a foci Eb, közel 50 százalék ugyanakkor azok aránya, akiket egyáltalán nem hoz lázba a küzdelemsorozat. Azt gyaníthatnánk, hogy utóbbi kategória elsősorban a társadalom női tagjait jelenti, ez azonban csak részben van így: igaz ugyan, hogy a foci iránt teljesen közömbösek több mint 60 százaléka nő, ugyanakkor az aktívan érdeklődők közel 30 százaléka is a hölgyek közül kerül ki. A legnagyobb érdeklődés egyébként a negyvenes éveikben járó férfiak körében mutatkozik az esemény iránt: 29 százalékukat nagyon érdekli az Eb, és csak 30 százalékukat hagyja teljesen hidegen.

Az, hogy valaki nézi-e majd a meccseket, természetesen összefügg azzal, mennyire érdekli őt az esemény. A nagyon érdeklődők 87 százaléka a meccsek többségét meg fogja nézni, míg azok körében, akiket nem érdekel az EB, 83 százalék egyetlen találkozót sem tekint majd meg, a maradék 17 százalék pedig legfeljebb a döntő (vagy az utolsó néhány meccs) kedvéért ül le a képernyő elé. Összességében a férfiak 35, a nők 13 százaléka követi majd nyomon a mérkőzések jelentős részét.

És hogy kinek szurkolunk? Spanyolország a megkérdezettek 40 százalékánál szerepel a három kedvenc csapat között, megelőzve Németországot, amelyet 29, és Olaszországot, amelyet 25 százalék favorizál. Anglia és Hollandia sikerének a szurkolók egyaránt egyötöde örülne, rajtuk kívül csak Európa braziljai, a portugál válogatott tud 10 százaléknál nagyobb szurkolótábort felmutatni. A házigazda lengyeleknek ezzel szemben csupán 5, az ukránok sikeréért pedig mindössze fél százalék szorít.

A világbajnok spanyol válogatott nem csak a legkedveltebb, hanem a legesélyesebb is – legalábbis a magyarok szerint -, háromból egy megkérdezett rájuk fogadna. Németország győzelmére 23, Angliáéra 13 százalék tippel, míg a legutóbb vb-n ezüstérmes Hollandiát csak 8 százalék tartja a végső győzelemre legesélyesebb csapatnak.

(Az adatok az NRC 2012 májusában végzett, 1000 fős, a 18‒49 éves hazai lakosságra reprezentatív felméréséből származnak.)
(BrandTrend)