Kategória: Aktuális.

Többségük az anyagi biztonságot keresi, mert az alacsony fizetés és magas ingatlanárak mellett nem engedheti meg magának, hogy saját otthona legyen.

Bumeráng generációnak nevezi a szakirodalom azokat a fiatal felnőtteket, akik az egyetemi évek, azaz néhány évnyi önállóság után visszatérnek a szülői házba, hogy újra otthon lakjanak. A brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics adatai szerint a 20 és 34 éves korosztály tagjai körében mintegy három millióan vannak, akik az önállóság helyett a szülőkkel való együttélést kénytelenek választani. Az otthon lakó fiatal felnőttek körében mintegy kétmillió a férfi és egymillió a nő.

Az otthon élők számát 1997-ben mintegy félmillióra becsülték. A Daily Mail beszámolója szerint a drámai mértékű emelkedés oka, hogy az elmúlt bő évtizedben jelentősen megnőttek az ingatlanárak, a munkaerőpiac viszont stagnált, így sokak számára elérhetetlenné vált, hogy keresetükből saját lakásba költözzenek.

A nemek közti különbséget magyarázza, hogy a nők nagyobb valószínűséggel partnerükkel kezdik az önálló életet, ráadásul gyakran néhány évvel idősebb párt választanak. Mivel az adatok szerint a korcsoportban az életkor előre haladtával egyre csökken az otthonélők aránya, így idősebben vagy idősebb pár mellett többen tudnak önállósulni.

A regionális adatok szerint Észak-Írországban van a legtöbb 20 és 34 év közötti szüleivel élő fiatal, míg Londonban a legkevesebb. Az észak-ír országrészben 35 százalék feletti, a fővárosban 20 százalék alatti a szülőkkel élő fiatal felnőttek aránya.
(ELTE TÁTK, BrandTrend)