Kategória: Aktuális.

Az IBM Magyarország és a Pannon Egyetem közösen fejlesztett rendszerében bármilyen bejelentést meg lehet tenni, a parlagfű veszélytől az úthibákig vagy az illegális szemétlerakásig. A panasz útja innentől kezdve elektronikusan nyomon követhető, a bejelentőt SMS-ben is értesítik az ügy alakulásáról. A panaszkezelő rendszert pénteken mutatták be a közönségnek.

A Magyar Tudományos Akadémia 2011-ben az IBM Magyarország megbízásából hazai városok informatikai és információs társadalmi infrastruktúrájáról készített felmérést. Az Okos városok kutatás azt vizsgálta, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy egy település élhetőbbé, intelligensebbé váljon.  A lehetőségek feltérképezéséhez figyelembe vették a vizsgálatban résztvevő települések adottságait és jellegzetességeit, ennek alapján fogalmaztak meg fejlesztési javaslatokat a városok számára. Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter a tanulmány tavalyi bemutatásakor a Veszprémben létrejött az önkormányzati szféra, a tudományos világ és az innovációt ösztönző ipar példamutató összefogásának nevezte.

Idén tavasszal a megfogalmazott javaslatok fejlesztésekben valósultak meg. A tanulmány rámutatott, hogy a veszprémi önkormányzat belső folyamatainak hatékonyságát jelentősen javítaná egy elektronikus ügyintézést támogató rendszer bevezetése. Az IBM Magyarország az Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának felkérésére kutatás-fejlesztési megállapodás megkötésével megbízást adott a Pannon Egyetemnek a rendszer kidolgozására. Részletes egyeztetések alapján – az önkormányzatnál már működő informatikai rendszereket is felmérve és alapul véve – Veszprém a panaszkezelési folyamatok optimalizálása mellett döntött.  A városvezetők reményei szerint a platform elindítása az első lépés lehet Veszprémben egy teljesen elektronizált, az élet minden területére kiterjedő városi ügyintézési rendszer kiépítésében.

Porga Gyula polgármester elmondta, az önkormányzat az állampolgári észrevételek kezelésére korábban egy zöld számos, üzenetrögzítős megoldást alkalmazott, amely a gyors reagálásnak határt szabott a maga nehézkességével. Az új rendszer minden vonatkozásban az állampolgári igények magasabb szintű kielégítését teszi lehetővé, hiszen a bejelentés azonnal megjelenik a kompetens ügyintéző számítógépén, és késlekedés nélkül megkezdhető a szükséges beavatkozás. A bejelentő az ügy minden lépéséről értesül: bejelentésének státuszát a városi weblapon tudja nyomon követni, bizonyos mozzanatokról pedig SMS-ben is információt küld a rendszer. A felsorolt előnyökön túl az újítással jelentős munkaerő- és irodaköltség is megtakarítható.

Az IBM szoftvermegoldásokon alapuló rendszer fejlesztését és üzemeltetését az egyetem végzi, amihez a nagyvállalat értékes szakmai konzultációval nyújt támogatást. A fejlesztéseket a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának szakemberei végezték. Az intézmény több területen is együttműködik a céggel és Veszprém városával az élvonalbeli technológiák támogatójaként. A Pannon Egyetemen az oktatás-kutatás és innovációs fejlesztések egymást erősítő egységét valósítják meg, a legújabb eredményeket mindhárom területen hasznosítják.

"Az IBM Smarter Cities azaz Okos Városok kezdeményezéséhez kapcsolódva ez a veszprémi fejlesztés is lehetőséget nyújt arra, hogy a város polgárai megtapasztalhassák azokat az előnyöket, amelyeket a modern informatikai eszközök alkalmazása nyújt a közigazgatásban. Egy kis lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az IBM által kínált technológiák segítségével a hivatali ügyintézés kényelmesebb, gyorsabb, átláthatóbb, és olcsóbb legyen" – fogalmazott Pongrácz Ferenc, az IBM szolgáltatási üzletágvezetője.

Az online panaszkezelő szolgáltatás ITT érhető el.
(BrandTren)