Kategória: Aktuális.

A pénzügyi szektor a régió és hazánk egyik legaktívabb online hirdetője, de továbbra sem sikerül magas átkattintási arányt elérnie. Többek között ezekre is fény derült a gemiusAdMonitor riportból.

Magyarországon a pénzügyi, a telekommunikációs és az autóipar a három legaktívabb hirdető online.  Ez a három szektor dominálta az online hirdetési piacot tavaly is, a megjelenések több mint 2/3-át magukénak tudva. Az elmúlt félévben a három legaktívabb hirdetői szektor összerészesedése mindössze 1 százalékpontot csökkent.

A "média, könyvek, CD/DVD" szektor megjelenéseinek aránya közel 3 százalékpontot emelkedett, ezzel a negyedik helyet foglalja el.
Érdekes megfigyelni, hogy a "média, könyvek CD/DVD" szektor megjelenéseinek előretörése mellett sikeresen megőrizte magas átkattintási rátáját, így továbbra is arányaiban a legkattintottabb kategória. Magas CTR-t értek el továbbá a "személyes higiénia" és a "szabadidő" is. A legrosszabbul teljesítő szektorok a "kereskedelem", az "élelmiszer" és "utazás és turizmus", de a három legaktívabb hirdetési szektor hirdetései sem büszkélkedhetnek magas átkattintási aránnyal.

A formátumokat tekintve továbbra is a hagyományos hirdetési formátumok dominálják az online kampányokat (94,5% hagyományos banner, 21,5% szponzorált link), de egyre magasabb a rich media formátumok aránya is. A legnépszerűbb rich media megjelenési forma a Toplayer, melyet a kampányok 10,5%-ban használtak fel a hirdetők. A legmagasabb átkattintási aránnyal (közel, 4,3%) a wallpaper formátum rendelkezett, melyet a kampányok 7,8%-ban alkalmaztak.

Az egyes formátumokat használó kampányok aránya – Magyarország

igy_kattintunk_gemius
Forrás: gemiusDirectEffect/AdOcean 2011 H2 Vizsgált formátumok: Hagyományos banner rich media (Toplayer, Preroll, Expand, stb.)

A vizsgált 6 ország (Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia) digitális reklámpiacait korántsem nevezhetjük homogénnek, így nem minden tekintetben vonhatóak le általános következtetések, 2011 második félévét tekintve azonban pár megállapítást így is tehetünk.

A régióban a pénzügyi szféra az egyik legaktívabb online hirdető. A biztosításokat, brókeri és banki szolgáltatásokat tömörítő kategória mind a hat vizsgált országban az első három szektor között áll megjelenések számát tekintve. A régióban még népszerű az online hirdetés a "szabadidő" és "kereskedelem" szektorok körében, melyek a vizsgált országok felében jutottak a TOP 3-ba.

TOP 3 Legtöbb megjelentést generáló szektor a vizsgált országokban

igy_kattintunk_regio_gemius
Forrás: gemiusDirectEffect/AdOcean 2011 H2 Vizsgált formátumok: Hagyományos banner rich media (Toplayer, Preroll, Expand, stb.)

Míg az megelőző félévben Szlovákia produkálta a legmagasabb átkattintási rátát, addig idén Lengyelország áll az élen e tekintetben (közel 0,6%-os CTR). Magyarország a harmadik helyre lépett elő, megelőzve Csehországot és a legmagasabb emelkedést generálva az átkattintási rátában (0,11 százalékpont). A legkisebb arányban a románok kattintanak, ezzel a rangsorban Bulgária és Csehország mögé szorulva.
(BrandTrend)