Kategória: Aktuális.

Többek között ezekre is fény derült Krzysztof Rosinski, a Gemius R&D menedzserének idei Smartmobil ’12 konferencián tartott előadásából.

A mobilinternet a CEE régió egyik legdinamikusabban növekedő piaca. Az elmúlt év során a mobilos oldalletöltések száma 252%-kkal emelkedett, mely mutató közel azonos a hazaival.

A mobilforgalom jelentősen megemelkedett

mobil_forgalom

Magyarországon jelenleg az oldalletöltések 3,62%-a érkezik mobileszközről, ezzel kevesebb, mint 0,2 százalékponttal lemaradva a regionális átlagtól. A felhasználók száma több mint 300%-kal nőtt Magyarországon, ebből azt is láthatjuk, hogy az új belépők használati intenzitása alacsonyabb, mivel az egy mobil felhasználóra eső oldalletöltések száma csökkent.

Bár még mindig az Apple jelentős főlénye tapasztalható a táblagépek piacán a régióban, a verseny egyre kiéleződik. Egy évvel ezelőtt 50 különböző típusú tablet volt jelen a CEE régióban, mára a tablet forgalmat generáló eszközök száma közel ötszörösére – 235-re – ugrott. A mobil oldalakat korábban domináló Apple iPad és Samsung Galaxy Tab megtartották vezető pozícióikat, de nem tudták megállítani, a Huawei Ideos S7 és az Asus Eee Pad előretörését.

Tabletek részesedése a mobiloldalakon generált oldalletöltésekből

tablet_reszesedes_mobil
Forrás: Gemius, gemiusTraffic – 2012.március

A felhasználói szokások között is meglepő trendeket tapasztalunk. A tabletek részesedése a mobileszközök által generált oldalletöltések között folyamatosan emelkedett az elmúlt év során.

A növekedés mögött álló fő hajtóerő azonban nem a mobil-optimalizált oldalak oldalletöltései, hanem a hagyományos weboldalak látogatása.

okostelefonok_mobil_tablagepek_internet

A mobileszközökkel generált mobil oldalletöltéseknek alig több mint 5%-át indították táblagépről, míg ugyanez az arány hagyományos oldalletöltésekre nézve megközelíti a 25%-ot. Az is megfigyelhető, hogy a felhasználók viszonylag gyorsan reagálnak a verziófrissítésekre. Az iOS 2012. márciusi frissítésekor a felhasználók több mint 50%-a 15 napon belül az új verzióra váltott a közép-kelet-európai régióban.

iOS verziók részesedései

ios_reszesedes
Forrás: Gemius, gemiusTraffic – 2012.március

(BrandTrend)