Kategória: Aktuális.

artisjus_2012

Az év produkciója díjjal ismerte el az Artisjus Egyesület a Hobo Blues Band búcsúkoncertjét.
A koncertről Szabó Áron "Vasaló" méltatásában elmondta, már 6-7 évesen első koncertélményei között a legendás együttes fellépései is szerepeltek. Nem csupán a búcsúkoncertnek szól a díj, az egyesület a Hobo Blues Band teljes múltja előtt is tiszteleg azzal, hogy ezt a fellépést választotta az év könnyűzenei produkciójának.

Szirtes Edina "Mókus" kapta az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus Díjat. Az alkotót méltató Czutor Zoltán szerint Szirtes Edina azon művészek közé tartozik, akikkel kapcsolatban jogosan merül fel zenekedvelők körében, hogy érdemes-e egyáltalán a komolyzenét és a könnyűzenét megkülönböztetni. Czutor kiemelte, hogy ebben a kategóriában eddig még nem szerzett díjat női zeneszerző, azaz az Artisjus Év Könnyűzeneszerzője Díj első női díjazottja lett Szirtes Edina "Mókus".

Id. Malek Miklós lett a könnyűzeneszerzői életműdíj birtokosa az Artisjus Díjak 2012-es díjátadó gáláján. Az Artisjus Egyesület elnöke, Victor Máté elmondta, hogy Malek Miklós sokoldalú, műfajokon átívelő szaktudása teszi megkerülhetetlenné a beat korszakban születő slágereket vagy az együttműködést Hofi Gézával éppúgy, mint a 90-es években írt szimfonikus zeneműveket. Victor Máté hozzátette, mára elsősorban klasszikus zenei feladatok találják meg Malek Miklóst, aki így magasabb szinten összegzi mindazt a tudást és tapasztalatot, ami munkássága során felhalmozódott.

Decsényi János kapta az év komolyzenei művének járó Artisjus Díjat , Samblant de joie című alkotásáért. A méltatásban Hollós Máté elmondta, hogy Decsényi János nem riad vissza a jövőbe mutató technika alkalmazásától, miközben inspirálja őt a múlt, a korábbi évszázadok költészete és zenéje. A költészet és a szigorú szerkesztés egyszerre van jelen a díjnyertes komolyzenei műben.

Beck Zoltán a 30Y zenekar frontemberét, dalszerzője lett az év könnyűzenei szövegírója. A népszerű muzsikust méltató Bródy János szerint Beck Zoltán stílusteremtő szövegírói, előadóművészi tevékenységével jelentősen hozzájárult az igényes pop-rock kultúra magyarországi térnyeréséhez.

Jászteleki Sánta József  az év magyarnótaszerzője, a díjazottról Végül Nógrádi-Tóth István beszélt.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíját 2012-ben Spiró György kapta. Az írót Grecsó Krisztián méltatta, aki elmondta, hogy nemcsak a magyar irodalom korszakos jelentőségű alkotója a Fogság, a Jövevény és a Jégmadár regények szerzője, de a világon mindenütt számon tartják. Spiró féltucatnyi nyelven ír, beszél és olvas, pályája a magyar-orosz-szerbhorvát szak elvégzésétől, külpolitikával kacérkodáson keresztül vezetett a színház és az irodalom világába. Grecsó kiemelte, Spiró képes arra, hogy a hozzá mindennél közelebb álló élményanyagról, a saját hagyományáról, örökségéről higgadtan, tárgyisan, távolságtartóan és gyönyörű egyszerűséggel tud írni. "Ez száz évente egyszer, ha sikerül" – tette hozzá Grecsó Krisztián.

Artisjus irodalmi díjat kapott Zalán Tibor is – a költő, író, drámaíró munkásságát Margócsy István méltatta. Margócsy kiemelte, hogy "Zalán írásai, remek és pontos megfigyelései olyan írásokat eredményeznek, melyeknek mindig van erőteljes szociográfiai megalapozottságuk (hagyományosan szólva: nagyon erős valóságismeretről tanúskodnak), s olyan irodalmiságot képviselnek, melyek talán a leginkább Móricz Zsigmond erős novellisztikájára emlékeztetnek."

Papp Sándor Zsigmond irodalmi díjáról Báthori Csaba beszélt. A Semmi kis életek című kötetről a méltatásban elhangzott, hogy "nagy erővel, rendkívül változatos és érzékletes stílusban, aprólékos pontossággal idézi fel az 1989-es romániai rendszerváltás előtti és utáni hétköznapokat."

Varga Mátyás Artisjus irodalmi díjáról Ferencz Győző beszélt. A bencés szerzetes-tanárról, munkáiról elhangzott, hogy a világirodalom egyik nagy, többféle változatban fennmaradt, de voltaképpen töredékes legendáját töredékként emeli saját költészetébe és szembesíti az egyszeri, megváltásra váró emberi élet kiszolgáltatottságával Parsifal, parsifal című 2011-es kötetében.
(BrandTrend)