Kategória: Aktuális.

Jelenleg a Vatera a legelőrehaladottabb itthon a témában (80 ezer letöltés, 270 millió átmenő forgalom), de van nagy szereplő (pl. a Sanoma), aki nem is annyira a hazai piacra fókuszál mobilon.
 
A mobilos piac kereskedelmi szempontból szinte érintetlen itthon, és várja a hódítókat. Azért vigyázzunk, a hazai piac sajátosságaival nem árt számolni: kicsik vagyunk, nem mindenki szeretné minden pénzét digitálisan láthatóvá tenni, és még a penetrációnak is nőnie kell. Ezzel együtt én is állítom, hogy szép lassan formálódni fog. Annak idején az internet is kialakult, mobilból pedig még fogkefénél is több van a világon (mint most már több konferencián is hallhattuk az 5 milliárd telefon vs. 4,2 milliárd fogkefe esetét).
 
Mastercard Mobile, PayPlaza, iziSHOP, Digicsekk
 
Amíg Amerikában az egy éve indult Square és a PayPal Here kezd hódítani mobilos kártyaelfogadás és fizetés témában, itthon a Mastercard Mobile teríti épp a piacot pár hónapja elérhető applikációjával, s mellette érhetőek el hasonló szolgáltatások, úgymint PayPlaza, iziSHOP, Digicsekk.
 
Az alábbi prezentáció részletesen bemutatja a hazai viszonyokat, így érdekességképpen röviden a Square-ről pár szó: ingyenes kártyaleolvasó (swiper), amit az iPhone-ba dugva kisértékű bankkártyás tranzakciókat lehet lebonyolítani. Elképzelem, ahogy a vidéki popcornosnál bankkártyával fizetek – eljöhet ez az idő, de sokkal futurisztikusabb, mint amennyire New Yorkban már a jelen.

Tovább