Kategória: Aktuális.

Az előző évi nemzetközi konferenciájának sikerén felbuzdulva az Art&Business 2012. március 29-én újabb művészeti menedzsment konferenciát szervez, ezúttal "Kreatív menedzserek nemzetközi konferenciája" címmel, és – ami külön említésre méltó -, a Brit Nagykövetség védnökségével.

Míg a tavalyi konferencia elsősorban a kulturális szférán belül kereste az új utakat a digitális technológia és a fenntartható fejlődés keretein belül, a március végi rendezvény a művészeti kreativitás gazdasági potenciáljait vizsgálja, főképp azt, hogy az üzleti életben nélkülözhetetlen szervezőelv, eredményorientáltság és projektszemlélet miként hasznosítható kulturális-kreatív szférában olyan területeken, mint a közönségfejlesztés, a finanszírozás, a programmenedzsment és az irányítás.

A konferencia tematikáját a szervezők úgy állították össze, hogy a kulturális-kreatív oldal és az üzleti oldal erőteljesen reflektálhasson egymásra. A vállalkozói szektor képviselői konkrét esettanulmányok révén megismerhetik a kulturális szponzoráció néhány sikeres külföldi és hazai példáját, és megvitathatják, milyen formában lehet befektetés a magas színvonalú kulturális-művészeti teljesítmény. A kulturális szektorból olyan szereplőket hívtak meg, akik a "kreatív gazdaság" valamely ágazatát képviselik, és olyan kulturális terméket hoznak létre, amelynek gazdasági eredménye is figyelemre méltó. Az "Új Utak" konferencia főbb kérdései: mit tanulhat a művészeti/kreatív szektor az üzleti szférától, a művészi szabadság és a sikeres üzleti menedzsment konfliktusai, a kreatív iparok és a művészetek pozitív hatásai a gazdasági élet szereplőinek üzleti eredményeire, a kreatív ágazatok hatása a társadalom közérzetére, és egy ország fejlődésére.

A budapesti Brit Nagykövetség dísztermében rendezett eseményt Theresa Bubbear, nagykövet-helyettes asszony nyitja meg.

A szakmai vitaindítót Vasák Benedek, az A38 kulturális központ kreatív igazgatója tartja, a páratlanul sikeres hazai kulturális vállalkozás működésének tapasztalatairől.
Ezt követően Adam Goodman producer – a Mid Atlantic filmprodukciós cég ügyvezetője (többek között az Eragon, a Hellboy 2, és a Borgiák című filmek magyarországi gyártója, a Bruce Willis főszereplésével készülő "Die Hard 5." hazai producere) -, elemzi a filmgyártást, mint üzleti vállalkozást, kiemelten a kockázatkezelés és a finanszírozás szempontjából, ami a hazai filmszakma képviselői számára különösen aktuális problémafelvetés lesz.

Orlai Tibor – az Orlai Produkció vezetője – az üzleti alapú színházcsinálásról ad elő, azaz "miként fér meg egymás mellett a szórakoztató és a művész színház". A nap során többen is érinteni fogják a sikeres programmenedzsment témaköreit, programalkotási stratégiákat ismertetnek, s a résztvevők megismerhetik, hogyan menedzselhetők a művészi és kereskedelmi elvárások.

Különösen érdekesnek ígérkezik az Új Utak konferencia késő délutáni programja, amely azt a címet kapta, hogy "Az élet sója" – a kreativitás és művészet, mint "sikertényező" a társadalomban és az üzleti életben.
Ennek a témakörnek a vitaindítóját Schilling Árpád – a Krétakör vezetője – vállalta magára, "Mennyi művész(et) kell egy társadalomnak?" címmel.

A kultúra és a kreatív ágazatok szerepe, valamint a társadalmi és szellemi "jólét" megteremtésének feltételei már a tavalyi konferencián is nagy vitákat váltott ki. Alastair Creamer (Creamer & Lloyd, UK), a Unilever Catalyst esettanulmányán keresztül ismerteti a művészetben rejlő lehetőségeket, a vállalaton belüli kulturális változások beindítására.

Emile Bootsma, a Kempinski Hotel Corvinus vezérigazgatója – a "Kempinski Arts Programme"-n keresztül megismerteti a művészeti szponzoráció helyét és szerepét Budapest egyik vezető szállodájának üzletpolitikájában.

Dinah Caine, a Skillset vezérigazgatója – a tehetséggondozás, a képzés és a kutatás szerepét elemzi, a kreatív ágazatok támogatásával. A brit Skillset modellje évek óta sikeres és nemzetközileg is követett példája a piaci szereplők szerepvállalásának a kulturális és kreatív szektor képzési programjaiban.

Az Új Utak konferenciát Koncz Ernő (Trigánit) előadás zárja, "Az épített környezet, mint a kreatív tevékenység otthona, terek a művészetben és az üzleti életben" címmel.

Helyszín: A budapesti Brit Nagykövetség díszterme
Időpont: 2012. március 29. (13.00-18.00)
Regisztráció:
www.artsandbusiness.hu

(BrandTrend)