Kategória: Aktuális.

Csak pár következtetés a Carefree image kampányáról, melyet a Gemius két eszközének – gemiusDirectEffect ügynökségi adserver és gemiusStream videó analitika – kombinációjával mértek.

"Érezd a reggeli frissességet egész napon át!" – ez volt a Carefree 2011-es litván kampányának szlogenje. A Carefree már több mint három évtizede a Johnson & Johnson cégcsalád női higiéniás termékeit forgalmazó tagja.

Litvániai online kampánya, melyet a Gemius mért, hat alaposan kiválasztott helyi weboldalon futott és tinédzser korú lányokat célzott.

Számításba véve, hogy videóbannereken futott a kampány, a Gemius nem csak a kampány közvetlen hatékonyságát mérte, hanem a bannerek interakcióit is a multimédia tartalmak fogyasztóival.

"A gemiusDirectEffect2-nek köszönhetően betekintést nyerhettünk a felhasználók valós számába, melyet jelenleg egyedül a Gemius kínál a piacon. Mi több, a gemiusStream-mel lehetőségünk nyílt a felhasználók banneren keresztüli navigációját megfigyelni." – nyilatkozta Daiva Pacyo a Mindshare Baltics digitális menedzsere.

A gemiusAdMonitor alapján, mely benchmark adatokat nyújt a CEE régió online kampányainak hatékonyságának kiértékeléséhez, az átlagos CTR érték általában nem haladja meg az 1%-ot. Ezt figyelembe véve a Carefree kampány által elért 1,20% átlagon felülinek mondható. Mivel nem csak a megjelenések és kattintások száma az, ami számít, ezért fontos volt, hogy a Gemius eszközeivel lehetőséget teremtett a kampánynak kitett valós felhasználók számának megbecslésére. A kampány reach-je a teljes litván lakosságon belül (a valós felhasználók száma alapján) 16%-ot meghaladó értéket ért el a kampány első hónapjában, majd több mint duplájára emelkedett az azt követő hónapban (34,5%). Hatékonyságot tekintve a legjobb teljesítményt a hagyományos négyzet alakú 250×250-es kreatív formátum hozta.

A legtöbb internet szakértő egyet ért abban, hogy 2012 nagy mérföldkő lesz a multimédia tartalmak és videóhirdetések számára. A reklámköltések erőteljes növekedése várható ebben a szektorban, így egyre fontosabb a részletes információk kinyerése az internet-felhasználók videó-alapú kreatívokkal való interakcióiról. A gemiusStream eredményei alapján a Carefree interaktív bannerei nagyon sikeresek voltak. A megkezdett megtekintések több, mint 43%-át végignézték, amely azt mutatja, hogy a közönség majdnem fele teljes egészében látta és kapcsolatba lépett a hirdetéssel.

Végignézték a felhasználók a videókat? – napi eloszlás

gemius_video_1
Forrás: gemiusStream 23.05.2011 – 26.06.2011

Érdekes módon a kampány közönsége az éjszakai órákban volt a legaktívabb. Hajnali 1:00 és 2:00 óra között volt a legmagasabb a befejezett megtekintések aránya (63%).

Befejezett megtekintések aránya – óránkénti eloszlás

gemius_video_2
Forrás: gemiusStream 23.05.2011 – 26.06.2011

Inga Rizgelyte, a Mindshare Litvánia Account Directora így kommentálta az eredményt: "Először alkalmaztuk ezeket a típusú bannereket. A számos beépített interakció miatt fontos volt, hogy a lehető legtöbbet tudjuk meg a teljesítményükről. Nagyon örülünk a kampány kiváló kimenetelének és a lehetőségnek, hogy értékelhessük a mögötte álló adatokat."

A kampány részletes eredményei a Gemius teljes esettanulmányában ITT megtekinthetőek.

(BrandTrend)