Kategória: Aktuális.

A Cisco a Mobile World Congress konferencián mutatta be az iparág első szolgáltatói szintű, teljes körű Wi-Fi infrastruktúráját, amellyel lehetővé válik a következő generációs hotspotok (Next-Generation Hotspots, NGH) megvalósítása.

A Cisco nemrégiben elsőként helyezett üzembe olyan, NGH technológiára épülő rendszert, amely a mobilhálózatokéhoz hasonló barangolást biztosít Wi-Fi hálózatokon. A vállalat egyúttal bejelentette, hogy több vezető nemzetközi szolgáltatóval, köztük az AT&T-vel, a BT-vel, és a Portugal Telecommal  olyan innovatív mobilszolgáltatások megvalósításán dolgozik, amelyek a frekvenciaengedély-köteles és nem engedélyköteles rádióhálózatok kombinációját alkalmazó új generációs, úgynevezett "kiscellás" megoldásokon alapulnak.

A vállalat a Wireless Broadband Alliance (WBA) által jóváhagyott NGH technológiát beépíti a szolgáltatóknak fejlesztett WiFi portfóliójába. A WBA NGH kezdeményezése a Wi-Fi Alliance által kidolgozott Hotspot 2.0 specifikáción alapul, amelynek célja, hogy zökkenőmentes Wi-Fi használatot biztosítson a mobil felhasználók számára. A Cisco világszerte több mint 12 millió hozzáférési pontot telepített, amelyek többsége egy frissítéssel alkalmassá tehető az NGH támogatására.

A Cisco ASR 5000 sorozatú mobil multimédiás szolgáltatói útválasztón alapuló Cisco Small Cell Gateway lehetővé teszi a mobilszolgáltatók számára, hogy az előfizetői és szolgáltatási információk feletti felügyelet megőrzése mellett integrálják 2G/3G/4G LTE szabványú frekvenciaengedély-köteles hálózataikat a nem engedélyköteles Wi-Fi/femtocellás hálózatokkal, és így több heterogén hozzáférési hálózatra kiterjedő zökkenőmentes szolgáltatást nyújtsanak.

"Beléptünk a makrocellák utáni korszakba, ahol már nem az adó típusa határozza meg a hálózati infrastruktúrát, és ahol a "kiscellák" kritikus fontosságúak lesznek a mobilinternet számára" – hagsúlyozta John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója. "A jelenlegi mobilhálózati infrastruktúrák önmagukban már nem képesek lépést tartani a forgalom növekedésével. A holnap mobilinternetének több hálózatot átfogva kell zökkenőmentes és biztonságos mobilhasználatot nyújtania."

A Cisco kiscellás újításaira épülő rendszereitől és iparágvezető megoldásaitól azt várják, hogy segítségükkel a szolgáltatók átléphetnek a rádióspektrum korlátaiból adódó korlátokon, hatékonyan skálázhatják a lefedettséget és zökkenőmentes mobilhasználatot biztosíthatnak heterogén hálózatokon.

A Cisco szerint a világ mobil adatforgalma ez alatt az idő alatt a tizennyolcszorosára bővül. A fizikai korlátok és az engedélyköteles rádióspektrum véges volta miatt a meglévő (makrorádiós) mobiltelefon-hálózatok önmagukban nem lesznek képesek kiszolgálni a mobilforgalom és a mobil eszközök számának gyorsütemű bővülését.

Ezzel párhuzamosan az okostelefonok és a táblagépek mellett olyan eszközök válnak képessé a wifi kommunikációra, mint a televíziók vagy a gépkocsik. A felhasználók mobil eszközeiket az idő 80 százalékában épületen belül, azaz valamilyen wifi hálózat körzetében használják (forrás: Cisco IBSG). A szolgáltatók folyamatosan keresik az új megoldásokat arra, hogy a hagyományos mobilforgalmat áttereljék ezekre a hálózatokra.
(BrandTrend)