Kategória: Aktuális.

Az ilyen jogsértés általában a valóságshow-kra jellemző. Jóval ritkább, de még súlyosabb megítélés alá esik, amikor a televíziók hírműsoraikban olyan megalázó és brutális összeállításokat hoznak le, amelyek az emberi méltóságot sértik.

5 millió forintos büntetést kapott a TV2, mert egy gyilkosság áldozatának kiskorú gyerekeit – köztük egy 9 évest – megalázó módon szerepeltette a Mokkában. További 2,5 millió forintos bírság járt a tévének egy korhatári besorolást sértő hírműsorért.

A Médiatanács megállapította, hogy a TV2 Tények Reggel és Mokka című műsoraiban ugyanazon hír kapcsán az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró szabályok súlyosan sérültek.

A televízió egy édesanya brutális meggyilkolásáról szóló hírrel foglakozott egyik híradós összeállításban és azt követően egy élő stúdióbeszélgetésben is, ahol az áldozat 9, 13 és 16 éves gyermekeit is megszólaltatták. A TV2 mindkét anyagban a megölt asszony feltételezett szerelmi viszonyával foglakozott, ráadásul erről a műsorvezető az elhunyt kislányát és fiait vallatta. Mindkét anyagban többször megemlítették, hogy az áldozat alkoholista volt – és ezt a három gyermeknek is végig kellett hallgatni. Súlyosbítja mindezt, hogy az asszony családtagjai beazonosítható módon – névvel és arcképpel – jelentek meg, és a műsor a család életkörülményeit, magánéletük részleteit is bemutatta.

A döntéshozó megállapította, hogy a jogsértés súlyos volt, ezért – annak ellenére, hogy a TV2-n először fordul elő ilyen eset – 5 millió forintos büntetést szabott ki. Korábban a hatóság összesen három hasonló ügyben indított eljárást, de a szankciók egyik esetben sem haladták meg az 500 ezer forintot.

Egy másik alkalommal a TV2 Mokka című műsorában több bűncselekményről szóló hír is adásba került. Az információs magazinban olyan módon és tartalommal számoltak be az esetekről, ami miatt a tudósításokat csak késő este sugározhatták volna. A korhatár-besorolási szabályok megszegése miatt a csatornának ezúttal 2,5 milliós büntetést kell megfizetnie.
(BrandTrend)