Kategória: Aktuális.

A hat telephellyel rendelkező kereskedőház nettó árbevétele 2011-ben 12 százalékkal 37,4 milliárd forintra emelkedett. Az eladási darabszámok mind a személygépkocsik, mind pedig a transzporterek területén a piaci átlagot meghaladó mértékben bővültek. "Ez az örvendetes fejlődés bizonyítja vállalati stratégiánk helyességét, amely arra épült, hogy egyidőben szélesítjük hálózatunkat és az általunk kínált márkaválasztékot" – mondta Nagy István, a Pappas Auto Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Pappas Auto telephelyein 2011-ben összesen 2.077 személygépkocsit adtak el, ami kilenc százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A Kia modellek esetében egyenesen robbanásszerű volt a fejlődés: 515 autót értékesítettek, 90 százalékkal többet, mint 2010-ben.

A közel négyszáz főt foglalkoztató vállalat hagyományosan a legnagyobb magyar Mercedes-Benz értékesítő. Ennek a tradíciónak tavaly 565 eladott autóval sikerült megfelelni. A Mercedes-Benz személygépkocsik esetében tapasztalt hét százalékos növekedés is jelentősen meghaladta a piaci átlagot.

Mercedes_Benz_A_osztaly
Mercedes-Benz új A-osztály  

A Mercedes-Benz esetében minden bizonnyal nagy érdeklődés kíséri majd az SL modell márciusi bemutatóját. A GL, GLK, és a G-osztály modelljei idén ráncfelvarráson esnek át, s hamarosan találkozhatunk majd az új A-osztály modelljeivel és a CLS Shooting Brake nevű autóval is, amely egy kupé és kombi stílusos keveréke. A transzporter-osztályban ősszel számíthatunk a Mercedes-Benz Citanra, a tehergépjárművek között pedig az Actros Cluster 2 (nehéz tehergépkocsi) modelljét vezetik be.

A teljes magyar piacon tavaly mintegy négy százalékkal több új személygépkocsi talált gazdára, addig a Pappas Auto esetében – a cég által kínált Mercedes-Benz, smart, Jeep, Lancia, Fiat és Kia márkák modelljeit együttesen tekintve – a növekedés mintegy 25 százalék.

A haszongépjárművek esetében a Pappas Auto ugyancsak erőteljes növekedésről számolt be. Az eladott haszongépjárművek száma 2011-ben 32 százalékkal 1.849-re emelkedett. Ez a pozitív trend minden szegmensben, a transzporterektől a nehéz tehergépkocsikig érezhető volt.

A 2012-es évre a Pappas Autó szakemberei némi óvatossággal tekintenek. A személygépkocsik esetében csekély mértékű értékesítésnövekedésre, a haszongépjárműveknél kis mértékű csökkenésre számítanak. A nettó árbevétel terveik szerint 2012-ben a tavalyihoz képest hat százalékos csökkenést hozhat, aminek több oka is van. Első helyen a rossz gazdasági kilátásokat és az ÁFA-kulcs 27 százalékra történő növelését említik, ami a már amúgy is gyenge vásárlóerőt tovább mérsékelheti. Tovább rontja a helyzetet a magyar fizetőeszköz árfolyamának jelentős ingadozása, a bizonytalan finanszírozási megoldások és a további terhek, amelyek kihatásait még nem lehet pontosan felmérni. Vannak persze pozitív változások is, mint például a regisztrációs adó csökkentése és néhány lízingváltozat esetében a forgalmi adó visszaigénylésének lehetősége.
(BrandTrend)