Kategória: Aktuális.

A már több külföldi Sofitel szállodát megjárt fotókiállítás idén végre a budapesti hotelbe is megérkezett. Február 17-től egészen április 20-ig láthatók Budapesten a fantasztikus fotók London, New York, Brüsszel, Washington, Berlin, Chicago, Róma és Los Angeles után. A négy sztárfotós a divat emblematikus figuráiról és mozzanatairól készített pillanatképeket, melyek közül a legnépszerűbb alkotásokat ezúttal a magyar közönség is megtekintheti. 

A Dior, a Chanel, a Jean-Paul Gaultier, és az Yves St Laurent függönyei mögött lejátszódó események apró töredékeibe így betekintést nyerhet bármelyik divatőrült.

A kiállítás megnyitójára hazánkba látogatott az egyik művész Gérard Uféras. Gérard Uféras magát fotóriporternek, nem pedig divatfotósnak tartja, akit 14 éve varázsolt el a divat világa, ami örök szerelem. Összesűrített érzelmeket igyekszik megörökíteni, melyekre úgy tűnik igény is van, a párizsi Polka Galerie képviselője ugyanis elmondta, az utóbbi időben megnőtt a kereslet a fotók iránt, és jó befektetés, ha valaki ebbe a kortárs, nagyon mai művészeti ágba fekteti pénzét.

A Sofitel Budapest Chain Bridge halljában kiállításra került fotósorozat a bemutató alkalmával sejtelmes vörös és fehér fényárban úszott, melyben a képek különleges megvilágítást kaptak.

fashion_stills_sofitel

A résztvevők valóban úgy érezhették, mint ha az egyik korábban lefotózott divatbemutatón lennének, ahol a modellek és tervezők őrült, nyüzsgő forgatagába csöppentek volna bele.
Budapesten is méltó helyet kapnak tehát Derek Hudson, Françoise Huguier, Jean-Marie Périer és Gérard Uféras fotóművészek alkotásai.

Derek_Hudson_Kate_Moss_Paris_1998
Derek Hudson: Kate Moss Paris, 1998

Derek Hudson,
az angol származású fotós, már egészen fiatal korában beleszeretett a fényképezésbe, és az olyan filmek inspirálták, mint az 1960-as évekbeli Antonioni film, a "Blow-Up". Amikor Londonba költözött, akkor találkozott a híres fotóriporterrel, Terry Fincherrel, aki későbbi mentorként vezette végig Hudsont a fotósok pályájának rögös útján. A világról alkotott nézeteit és elképzeléseit sokáig a Life magazin hasábjain láthattuk. Ezután olyan nagyszerű újságoknak dolgozott, mint a Sunday Times, Newsweek vagy a Paris Match.

Françoise Huguier,
A Vietnámban felnőtt fotóriporter munkája révén minden kontinensen járt már, rengeteg féle és fajta témát dolgozott fel, mind képen, mind filmen, mégis a rá jellemző megjelenés és egyfajta humor mindegyiken megtalálható. Képein keresztül mondja el gyermekkora viharos történetét, hiszen 1951-ben 8 hónapig volt fogságban, pedig még csak 8 éves volt. Dolgozott a Libération-nak, a New York Times-nak, a Marie Claire-nek és a Vouge-nak is. Számtalan díjat kapott karrierje során, ezek közül a legjelentősebb az 1993-as World Press Photo díja volt, melyet a szibériai Bering-tengerhez való utazásának dokumentációjáért kapott meg. Jelenleg Franciaországban él és dolgozik.

Jean-Marie Périer,
a Marie Claire fotósa mellett kezdte meg munkáját asszisztensként. Felismerték tehetségét, így rövid idő alatt egy pop zenével foglalkozó magazin vezető fotográfusa lett, olyan hírességeket kapott lencsevégre, mint a Beatles vagy a Rolling Stones.

Gérard Uféras,
mind a nemzetközi, mind a számára hazainak számító francia sajtóban elismerést vívott ki magának munkáival. Ahogy a reklámkampányokban, úgy minden más területen is megállta a helyét fotósként. Saját projektjei között szerepelt olyan sorozatok megalkotása, mint például Európa operaházainak bemutatása, melyet 1988-ban kezdett Párizsban és 2001-ben, Moszkvában fejezett be, elnyerve ezzel több díjat is.
(BrandTrend)