Kategória: Aktuális.

Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelv ad lehetőséget a tagállamok számára arra, hogy biztosítsák a társadalom széles körének hozzáférését a jelentős eseményekről tudósító műsorszámokhoz.

Példaként említhető a német, francia és olasz gyakorlat. Ezek főszabályként legfontosabbnak tartott sporteseményeket fedik le, amelyben az adott ország legjobb sportolói is részt vesznek. Az új médiatörvény ennek értelmében írja elő a Médiatanácsnak, hogy készítsen listát "a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseményekről".

A jogszabály úgy szól: biztosítani kell annak lehetőségét, hogy az ilyen események a lakosság legalább 80 százaléka számára elérhetőek legyenek.

A találkozón több jelentős hazai sportág szakszövetsége valamint a Magyar Olimpiai Bizottság is képviseltette magát. Jelen voltak a médiumok képviselői, közöttük a közszolgálati médiumok, valamint a két országos kereskedelmi televízió és a tematikus sportcsatornák felelős vezetői is.

A szerdai meghallgatást egyeztetési sorozat előzte meg, amelyet a Médiatanács tagjai az érintettekkel, közöttük a sportági szövetségekkel, a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a sportért felelős államtitkárral, az országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának elnökével, valamint a médiumok képviselőivel folytattak. Az NMHH szakmai előkészítésének, és az eddig lefolytatott egyezetések eredményeként született meg az a dokumentum, amely alapján az egyeztetés elindulhatott, és amely a Médiatanács által a társadalom számára kiemelten nagy jelentőségűnek tartott sportesemények, sportesemény-sorozatok listáját tartalmazza. A közmeghallgatás előtt nyilvánosságra hozott ajánlástervezet tizennégy sporteseményt, illetve sportesemény-sorozatot jelöl meg, melyek megtekinthetők a Médiatanács honlapján.

A nyilvános meghallgatáson a tervezetet részletesen bemutató előadások után a kérdéseké volt a főszerep. A találkozón felmerült kérdésekre a Médiatanács levélben válaszol, a jegyzőkönyvet pedig honlapján hozza nyilvánosságra 30 napos határidővel. Az egyeztetések még most sem zárultak le. Mint azt Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja hangsúlyozta: valamennyi érdekelttel továbbra is nyitottak a párbeszédre, és a tervezet véglegesítéséig még bárki észrevételt tehet a kiemeltesemenyek@nmhh.hu címen.

A végleges döntést a Médiatanács a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseményekről a tapasztalatok és észrevételek feldolgozása után hozza meg. A döntést követően a dokumentum Európai Bizottság jóváhagyása után az ajánlás még az idén hatályba léphet.

A közmeghallgatáson a médiumok és sportszövetségek képviselői közül többen is hangsúlyozták, hogy szükség van a magyar sport és sportélet eddiginél hangsúlyosabb népszerűsítésére, továbbá üdvözölték az NMHH az ajánlás tervezetének kialakítása során végzett szakmai és egyeztetési tevékenységét.
(BrandTrend)