Kategória: Aktuális.
Szakmai, civil és a médiaszolgáltatókkal történt egyeztetéseket követően elfogadta a Médiatanács az úgynevezett klasszifikációs ajánlást, amely a jövőben iránymutatást ad a médiaszolgáltatók számára a korhatár-besorolások alkalmazásához.
Mostantól kisebbek és egységesek lesznek a korhatár-besorolást jelző karikák. A jelenleg használt piktogramokat korábban számos kritika érte: zavaróak, rontják a kép élvezhetőségét és beégnek. Ezeken változtatott a Médiatanács úgy, hogy az ikonok mérete a korábbiak kétharmadára csökken és a körvastagság is azonos, így a 16-os karikáé vékonyabb lesz. A piktogramokat a képernyő bármelyik alsó sarkában elhelyezheti a szolgáltató. Ami nem változik, az a karikák áttetszősége és már megszokott színe.
Az új médiatörvény hatályba lépésével szigorodtak a kiskorúak védelmét célzó rendelkezések is. Új elemmel bővült a korhatár-besorolási rendszer: a hat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriával, az úgynevezett 6-os karikával. Erre azért volt szükség, mert a gyermekek szellemi fejlődésében 6-7 éves kor körül – amikor a kisgyermekkorból az iskoláskor szakaszába lépnek -lényeges változások következnek be. Ezt a korábbi klasszifikációs rendszer "tizenkettes karikája", nem vette figyelembe.
További újdonság, hogy a jövőben megkülönböztető jelölést kapnak a kifejezetten gyermekeknek szóló műsorszámok. Ezt mostantól a képernyő valamelyik alsó sarkában elhelyezett, rajzolt kisfiú-fej jelzi. A Médiatanács internetes szavazáson kérte az emberek véleményét a jelölésekről, és végül kiélezett versenyben a kisfiús ábra lett a befutó a maci és a kutya előtt.
(BrandTrend)