Kategória: Aktuális.

Litkey Farkas kormányzásával a Budapest Bank (Lisa) nevű hajó nyerte meg a 43. Kékszalag Telekom Nagydíjat.

lisa_befuto
Kékszalag, Lisa befutó (Foto:BrandTrend N97)

A hagyományos tókerülő vitorlás versenyen a győztes csapat 21 óra 23 perckor ért a balatonfüredi célba. A légvonalban 145 kilométeres távot 12 óra 23 perc alatt tette meg. Ezzel idén sem dőlt meg a Nemere II. cirkáló 1955-ben felállított 10 óra 40 perces rekordja.

Második helyen a Vodafone-Budacash (Principessa) érkezett a célba, amely Rauschenberger Miklós kormányzásával sokáig vezetett a versenyben.

kekszalag_2011_vizen__50_
Kékszalag (Foto:BrandTrend N97)

Kezdetben a kilenc órás rajt után gyenge szél fújt, amely inkább ennek a hajónak kedvezett, ám a nyugati medencébe érve a Budapest Bank felzárkózott, és a két hajó sokáig szoros versenyt vívott egymással. A Balaton nyugati végében azonban már erősebb szél fújt és a Lisa a Keszthelytől Balatonfüredre vezető úton tetemes előnyre tett szert.

Harmadik helyen a Király Zsolt kormányzásával vitorlázó Sponsor Wanted nevű hajó végzett.
A résztvevők az elemekkel való küzdelemben kiválóra vizsgáztak, hiszen a mezőnyre éjszaka lecsapott viharos erejű szél nem okozott személyi sérülést.

kekszalag_2011_vizen__23_
Kékszalag (Foto:BrandTrend N97)

Péntek reggel nyolc óra körül, azaz 23 órával a rajt után az 589 nevezett hajó közül több mint 200 már célba ért. A versenyt – többnyire technikai okokból, valamilyen műszaki probléma, törés, szakadás miatt – mintegy 160 hajó adta fel, akik ezt bejelentették a versenyrendezőségnek. Ezeknek a hajóknak a nagy része saját erejéből jutott el valamelyik balatoni kikötőbe.

kekszalag_2011_vizen__61_
Kékszalag VIP (Foto:BrandTrend N97)

Mintegy 150 esetben olyan problémával kellett a hajósoknak szembenézniük, amely külső segítséget igényelt. A rendkívül rossz, éjszakai körülmények között végrehajtott mentés során kiválóan vizsgázott a Vízirendőrség, a Magyar Vitorlás Szövetség és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának csapata, akik közös munkával mentették az embereket és a hajókat. Az előzetes adatok szerint 350 főt mentettek ki a sérült hajókról. Ezek részben horgonyon állva vagy elsüllyedve, sok törött árboccal jelenleg is a Balatonban vannak, részben a legközelebbi kikötőbe vontatták őket.

kekszalag_2011_vizen__78_
Kékszalag (Foto:BrandTrend N97)

A többi hajó még részben a balatonfüredi cél felé vitorlázik, részben pedig egy kikötőben vár az időjárási körülmények javulására. A versenyrendezőség a hozzá eljutó információk alapján folyamatosan ad tájékoztatást ezeknek a hajóknak a helyzetéről.

A verseny részletei és eredményei folyamatosan nyomon követhetők a www.kekszalag.hu oldalon.

További (mobiltelefonos) képek ITT

Video ITT

A BrandTrend a 43.Kékszalag hivatalos médiatámogatója.
(BrandTrend)