Kategória: Aktuális.
Újdonságként a jelentés tartalmazza az Antenna Hungária MinDig TV Extra előfizetéseinek számát, továbbá a piaci részesedéseket bemutató grafikonok immár a teljes (becsült) piacra vonatkoznak
A gyorsjelentés a tizennégy magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatására épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 86 százalékát fedi le. A mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül közel 3,2 millióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó több mint 600 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek. 
A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., FiberNet Zrt., DIGI Kft., PR-TELEKOM Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., RubiCom Zrt., Hello HD Kft.; HD Platform Kft., UPC DTH S.à.r.l., Antenna Hungária Zrt.) május végén 2,736 millió előfizetést tartottak nyilván. 

digit_tv_majus

Májusban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 55,9 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat az egy hónappal korábbi 55,1 százalék után. 
A digitális előfizetéseken belül májusban 598 ezerről 609 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma, és 892 ezerről 893 ezerre emelkedett a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma. A MinDig TV Extra szolgáltatásnak 30 ezer előfizetője volt május végén. 
A vizsgált hónapban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül az áprilisi 22,1 százalékról 22,2 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése májusban 33,7 százalékon állt. Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya tovább csökkent, ez az érték korábban 44,9 százalékos, májusban 44,1 százalék volt. 
A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a UPC a piacvezető, piaci részesedése 25,8 százalék, a második a DIGI, amelynek piaci részesedése 23 százalék, a harmadik a Magyar Telekom, piaci részesedése a vizsgált hónapban 21,2 százalék volt. 
A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések több mint 87 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma májusban 1,814 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző hónaphoz képest 1,213 millióról 1,205 millióra csökkent. 
A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 27,5 százalék, második helyen a több száz – a gyorsjelentésben nem szereplő – kisebb szolgáltató együttes részesedése van 19,4 százalékkal, a harmadik Magyar Telekom részesedése 18,2 százalék, míg negyedik a sorban a DIGI 14,6 százalékkal. 
A vezeték nélküli szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi. Ebben a szegmensben a piacvezető DIGI részesedése 43,7 százalék, majd a Magyar Telekom következik 28,4 százalékkal, a harmadik UPC-é pedig 21,4 százalék. 
(BrandTrend)