Kategória: Aktuális.

heineken_vegre_itt_vagy_balaton_sound_2011
Végre itt vagy! Heineken
( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

KREATÍV AKTIVÁCIÓ: A recesszió rákényszerítette a nemzetközi és a hazai márkákat egyaránt arra, hogy a rendelkezésre álló márkakommunikációs keretet a leghatékonyabb módon használják fel. A szponzorációnál különösen fontos, hogy necsak szponzori jogokat vásároljuk meg, és reklám gyanánt egy molinót helyezzünk ki, hanem a megvásárolt jogokat töltsük meg kreatív aktivációval, tartalommal. Sajnos hazánkban még nem jellemző, hogy az előbbi igen fontos szponzorációs szabályt a cégek betartsák, bár a fesztiválok elterjedésével egyre jobban megfigyelhető, hogy egyes cégek a rendezvények helyszínén kreatív eszközkombinációkat alkalmaznak.

MÁRKASTRATÉGIA: Jól látható, hogy a Balaton Sound-on megjelenő márkák stratégiájának jelentős részét képezik a nyári rendezvényeken való részvétel, az eventek szervezése. Főleg olyan brandek képviseltették magukat, akik egyrészről ezt a szegmenst célozzák, másrészről termékükkel, szolgáltatásukkal azonosulni tudnak e prémium fesztivállal.

Fő CÉL: AZ ÜZENET KÖZVETÍTÉS: A kommunikációs eszközöket tekintve összességében elmondható, hogy a legtöbb brand igyekezett a meglévő standard eszközökön kívül valami egyedit is alkotni, amely lehetővé tette a márka és a fogyasztók közötti interakciót. Emellett figyelni kellett arra is, hogy a nagy látványosságok és attrakciók között a márka üzenete is eljusson a fesztiválozó közönség fejébe. Ezt pedig nem lehet máshogy elérni, minthogy a felhasznált eszközök koherensen követik a fő célt.

STANDARD ESZKÖZÖK: Az fesztiválon végigsétálva a legfőbb benyomása az embernek, hogy minden cég kicsitől a nagyig idén is szívesen használt a beachflageket.

beachflag_balaton_sound_2011
Heineken beachflag ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

Különböző magasságú, alakú strandzászlókkal volt tele a Balaton Sound. Kellemes eszköz és kifejezetten kültéri használatra való. Emellett minden cég használt molinót, amely valóban alkalmas az egy alkalmas megjelenéstől a kültéri-beltéri használat mellett több rendezvényen való részvételhez.

shtv_belteri_rollup_balaton_sound
SHTV beltéri roll up ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

Itt jegyezném meg, hogy érdemes olyan nyomási technikát választani, ami alkalmas külterületi megjelenésre, eső-és napálló, hisz beltéren ez ugyanolyan jól működik, de fordítva sajnos nem mindig igaz.

BEVONÓDÁS: Egyediségét nézve, ahogy említettem számos márka igyekezett bevonni a célközönségét.

unicum_balaton_sound_2011
Unicum ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

Az Unicum például amellett, hogy Music Pubot épített, a reklámból ismert vizesemebert "készítő" VizesemberGyárat alakított ki. A márka egyébként 2011-ben ráállt a fesztiválozásra, a Volt mellet a Sound és a Szigetet is támogatják, sőt pontokat lehet szerezni a fesztiválokon, amit majd nyár végén be lehet váltani logós ajándékokra.

Másik nagy brand, amely jelentős márkakommunikációval volt jelen a T csoport.

telekom_internet_kamion_balaton_sound_2011
T internet kamion ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

telekom_kisbusz_balaton_sound_2011
T busz ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

A márkázott "fekhelyek" a pihenésre csábították az odalátogatókat, amely a Relax szolgáltatás üzenetével jól azonosítható. Az ő standjuknál látni lehetett kiállított roll-upokat, amelyek ugyan ilyen jó időben használhatóak, de azért általában külterületre nem a legjobb választás. Főleg nem az "erdőszerűen" egymás mellé helyezett számos, egymástól kreatívban eltérő eszköz.

telekom_oszlop_balaton_sound
T világító oszlop ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

Ami igazán tetszett a brandtől, hogy a fesztivál területén magenta színű izzóval ellátott lámpaoszlopokat helyeztek ki, ezek világították az utat.

MINDENKI MÁSKÉPP EGYFORMA: Jópár cég biztosított standján pihentető alkalmatosságokat: az MVM pl függőágyakkal, a Funzine, a Durex ill. a Bookline babzsákokkal kedveskedett a megfáradt népnek.

durex_balaton_sound_2011
Durex ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

resized__650x487_funzine_balaton_sound
Funzine ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

bookline_nobilis_cobrand_balaton_sound_2011
Bookline Nobilis Co-brand ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

Ez utóbbiak színben is nagyon stílusosan rendezték be a területüket, ahol a kultúrára éhes arrajárók még könyveket is olvasgathattak.

captain_morgan_balaton_sound_2011
Captain Morgan Air Bar ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

A Captain Morgan Air Bar-t is érdemes volt kipróbálni (persze csak a tériszonnyal nem küzdőknek), de aki tavaly a Szigeten látta a Dreher innovációjának minősített "Dreher in the sky"-t elmaradt az AHA élménye.

coca_cola_molino_balaton_sound_2011
Coca-Cola molino ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

A Coca Cola két márkájával képviseltette magát az eseményen, egyrészről maga a Coca Cola jelent meg standdal, ahol brandingelt ugrószőnyegen lehetett popsztárrá válni egy fotó erejéig,   Nagyon pozitív módon idén is sampling üdítőt osztottak, és egy jéghideg kóla, minden arrajárónak jól esett ebben a melegben.

burn_balaton_sound_2011
Burn ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

Másik márkájuk a Burn komoly és szemrevaló egyedi installációt készített LED tévékkel, igazi prémium külsőt sugalmazva.

Hasonló komoly pénzbefektetést láthattunk a főszponzortól a Heinekentől.

heineken_nagyszinpad_balaton_sound_2011
Heineken színpad ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

heineken_profil_balaton_sound_2011
Heineken profil ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

A nagyszínpad brandingelése mellett a fesztivál számos pontján lehetett találkozni a márkával, sörsátrak (vagy inkább sörjurták) ill. pihenőhelyek tekintetében. A parton kialakított Heineken stéget sem lehetett eltéveszteni, a sok (talán túlsok) márkázott reklámeszköz láttán. Valahogy mégsem állt össze a brand helyi kommunikációja, a márkaaktiváció elmaradt.

Számomra a legszebb stand a Nescafé Dolce Gusto, a legkreatívabb az Unicum, márka szempontjából a legjobban kommunikáló a Converse sátra, amely a fesztiválozók megnézegethették a cipőket és az MVM alternatív energiákat hasznosító standja volt.

dolce_gusto_balaton_sound_2011
Dolce Gusto ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

unicum_balaton_sound_2011
Unicum ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

converse_egyedi_cipo_balaton_sound_2011
Converse egyedi cipő ( Foto: BrandTrend ) Balaton Sound 2011

sorre_bor_balaton_sound

Egészségetekre! További képek ITT

Szerző:
Barth_Zsuzsa
Barth Zsuzsanna
stratégiai marketing szakértő
Bee Group Hungary Kft.

Képek: BrandTrend

(BrandTrend)