Kategória: Aktuális.
Olaszországban július 6-tól az olasz hírközlési szabályozó hatóság (AGCOM) széles körű hatáskört kaphat az internetes tartalmak kezelésében. A javaslat szerint az AGCOM bírósági ítélet nélkül 48 órán belül távolíttathat el tartalmakat honlapokról, illetve akadályozhatja meg akár külföldi honlapokhoz való hozzáférést is, ha a szerzői jogi jogosultak bejelentése alapján szerzői jog megsértésének a gyanúja merül fel.
Az AGCOM minden típusú honlap felett hatalmat gyakorolhatna, legyen szó hírportálokról, céges oldalról, blogokról vagy privát személyes oldalakról. Ezzel a szabályozással Olaszország lehet az első ország a világon, ahol bírósági végzés nélkül, közigazgatási eljárásban kötelezhetnek multimédiás tartalom eltávolítására a nyilvános médiából.
Az AGCOM tagadja, hogy cenzúrára használná jogkörét, a hatóság szerint ez egy szükséges és hatékony eszköz a digitális kalózkodás ellen. A szabályozást a kezdetektől támogatta az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi.
A szabályozás ellen több szervezet is kampányba kezdett, akik honlapjaikon és közösségi oldalakon toborozzák a tiltakozókat, az internet szabadságának védelme érdekében. A tiltakozáshoz már két hacker csoport, az Anonymus Italy és a Lulzsec Italy is csatlakozott. A hackerek elindították az "Operation Italian Internet Freedom" hadműveletet, amelynek keretében meghackelték az AGCOM honlapját, amely ennek következtében egy ideig elérhetetlen volt.
(HENT Hírlevél)