Kategória: Aktuális.
Ma a betegek túlnyomó többségénél a hiányos adatokból nehéz pontos kórtörténetet megállapítani. Gyakran csak szükségtelenül megismételt vizsgálatokkal lehet teljes körű képet kapni, ráadásul ez nehezen vethető össze a korábban készült vizsgálati eredményekkel. Az ok egyszerű, a leletek tárolása ma még többnyire papíralapú. Sok esetben ezeket kell a beteg után küldeni osztályról-osztályra, kórházból-kórházba, esetleg a betegek kénytelenek magukkal vinni a vizsgálatokra. Mindig oda, ahol éppen kezelik őket.

A jelenlegi rendszer az esetek túlnyomó többségében nem teszi lehetővé, hogy az adatokat strukturáltan, közvetlenül a pácienshez rendelve tárolják és a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében e dokumentumokat 30-50 évig meg kell őrizni. Emellett nem elhanyagolhatóak a papíralapú információáramláskor felmerülő nyomtatási, másolási, karbantartási és üzemeltetési költségek sem, amelyek szintén jelentős terhet rónak az egészségügyi intézményekre. Az Invitel szerint a problémára létezik optimális megoldás és a kórház-informatikai modernizálás Magyarországon is reálisan megvalósítható.

 
Nem könnyű megmondani, hogy az egészségügyben vagy az informatikában van-e több pénz, tudás és innováció. Az viszont biztos, hogy e két terület együtt minden mást megelőz. Az élettudományok olyan iramban fejlődnek, hogy hamarosan akár 100 évig is élhetünk, feltéve, ha ehhez korszerű orvosi eszközpark és azt kiszolgáló hatékony informatikai rendszer is társul. Az egészségügyben mindenki tudja, hogy az intézmények működése ma már elképzelhetetlen korszerű informatika nélkül. A képalkotó berendezések (CT, MRI, PET, RTG stb.) és a laborok által készített eredményeket, a papír alapú leleteket, a különböző kórházakban készített zárójelentéseket digitalizálni kell, hiszen csak így lehet egy beteg összes adatát hatékonyan kezelni és felhasználni, amikor szükség van rá.
 
"Az egészségügyi szervezetek, főleg a kórházak, rendelőintézetek, gyógyszertárak optimális működésének biztosítása igényli a korszerű informatikai megoldások rendkívül magas színvonalú, kifinomult alkalmazását. Ebben a tekintetben hatalmas jelentősége van annak, hogy igazán megbízható, professzionális partnert válasszanak az intézmények. Mivel elsősorban az egészségről, sok esetben életekről van szó, így nem fordulhat elő, hogy leáll a rendszer, vagy nem hozzáférhető egy lelet a műtét előtt" – fogalmazott Zsembery György, az Invitel üzleti működéséért felelős vezérigazgató-helyettese
"Az Invitel szerint egy korszerű kórház-informatikai rendszer szerkezeti felépítése könnyen megérthető logikát követ: minden vizsgálati adatot, leletet a beteghez rendelünk, és központi helyen tárolunk. Mindez azonban csak akkor lesz igazán hatékony, ha az orvos és a beteg észre sem veszi a rendszer működését" – tette hozzá Zsembery György.
 
Telephelyek összeköttetése, számítógépes hálózatok integrálása, rendkívül bizalmas adatállományok biztonságos kezelése és elérhetővé tétele földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül, óriási sávszélesség, bérelt szerverek és hoszting mind-mind része lehet egy modern kórház-informatikai rendszernek. Jó példa erre a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, ahol az elmúlt 1 évben átfogó modernizáció indult az Invitellel közösen.
A fejlesztés során lépésről-lépésre haladva korszerűsítették az intézmény tele- és infokommunikációs rendszerét, előbb a hangszolgáltatások megújításával, majd a telephelyek VPN-nel történő összekötésével. Az egyre növekvő sávszélesség igény kiszolgálására az Invitel optikai kábeles internethálózatot épített ki a kórházban, lehetővé téve a további modernizációt, illetve a szoftverbérlés bevezetését (ASP).
A digitális állományok hozzáférhetőségének javításával biztonságosabbá és gyorsabbá vált a gyógyításhoz szükséges képi adatok kezelése (röntgen, MR, CT adatok PACS rendszerben), majd ehhez optimalizálták a szükséges szerverkapacitást saját és külső, bérelt tárhelyek egyensúlyának megteremtésével. Jelenleg tesztelés alatt állnak további IT korszerűsítési folyamatok is, még szélesebb körű szoftverbérlés, illetve regionalizált IT rendszerek kialakítása a gyorsabb és hatékonyabb gyógyítás érdekében.
 
Az egészségügyben alkalmazott új informatikai megoldások mindegyike azonos irányba mutat. A kórházak, szakrendelők, körzeti orvosok nem vásárolnak saját maguknak szervert, szoftvereket, nem foglalkoznak a rendszer kiépítésével, működtetésével, üzemeltetésével és karbantartásával, hanem mindezt szakértő partnerre bízzák. Magas színvonalú informatikai szolgáltatásokat vesznek igénybe havi díjas konstrukcióban külső szolgáltatótól, azaz lényegében előfizetnek az informatikára.
Ennek segítségével drasztikusan csökkentik beruházási kiadásaikat (saját szerver, szoftver licence díjak stb.), és folyó működési költségeiket (elektromos áram díj, hűtési rendszerek üzemeltetési díja, szerverterem bérleti díj stb.). Ez a lehetőség különösen fontos lehet azoknak az intézményeknek, amelyek folyamatos pénzügyi gondokkal küzdenek, ahol a minimális beruházási keretet sem tudják informatikai fejlesztésekre költeni. Az Invitel szerint a kórház-, az OEP-, a betegek-, illetve adófizetők érdekei miatt a költségek jelentős része EU-s pályázati forrásokból is finanszírozható, így az intézményekre háruló önerőt is ki lehet gazdálkodni. Az Invitel olyan pénzügyi feltételeket javasol, amelyek igazodnak az intézmények szűkös lehetőségeihez.
 
Egy felkészültebb rendszer a videokonferencia alkalmazásával lehetővé teszi, hogy egy műtétet -oktatási vagy konzultációs céllal – követni lehessen az ország bármely pontjáról és a lelet az arra jogosultak számára hozzáférhető legyen akkor is, ha az adott orvos más kórházban, városban, esetleg más országban dolgozik.
A budapesti Szent Imre Kórház és a B. Braun Aesculap Akadémiája között az Invitel segítségével már a tavalyi évtől működik ilyen videokonferencia rendszer, amellyel műtéteket, vizsgálatokat lehet az internet segítségével közvetíteni. A kórházak tekintetében, egyre erőteljesebb az igény az olcsóbb, biztonságosabb és korszerűbb infokommunikációs működtetés kialakítására.
(BrandTrend)