Kategória: Aktuális.
A munkanélküliség 2011-ben ismét az első helyen szerepel az európai aggodalmak listáján jelenlegi 39 százalékos értékével. Az előző évi 4 százalékpontos esésnek köszönhetően visszatért a 2009-es szintre – mutat rá a GfK Csoport évente elvégzett "Európai kihívások 2011" felmérése.

A kérdés Spanyolországban a legégetőbb, ahol tovább emelkedett, és a lakosság több mint háromnegyede aggódik a munkaerő-piaci helyzet miatt. Ez azonban nem meglepő Spanyolország több mint 20 százalékos munkanélküliségi rátáját tekintve. Ezzel szemben a munkanélküliség szinte egyáltalán nem ok az aggodalomra Hollandiában, ahol a ráta mindössze 6 százalékon áll. Ami a magyarokat illeti, 2011 márciusában a lakosság 44 százaléka számított a munkanélküliség további növekedésére, ami a korábbi várakozásokkal összehasonlítva pesszimistább képet mutat. (Forrás: GfK-Corvinus Fogyasztói Bizalom Index)

Az európaiak egyre jobban aggódnak az árak és a vásárlóerő miatt. A 2008 óta tartó folyamatos csökkenés után idén az európaiak 26 százaléka (a 2010-es adatnál 8 százalékponttal többen) mondta azt, hogy aggódik az infláció miatt. Negyvenkét százalékos eredményével az inflációs aggodalmak Oroszországban a legmagasabbak, ahol az árak mintegy 9 százalékkal emelkedtek. A megkérdezettek egyharmada fejezte ki aggodalmát az emelkedő árak miatt Németországban, Lengyelországban, míg negyedük Franciaországban. Magyarországon mintegy tízből kilencen úgy vélik, tovább fognak emelkedni az árak, és átlagosan 13 százalékos inflációval számolnak. A 2011. márciusi adat szintén a lakosság borúlátását tükrözi. 
Négy százalékpontos emelkedésével a politika és a kormányzat azok a témák, melyek fontosabbá váltak az európaiak aggodalmai között. Ezt tükrözi a prioritási sorrend is, mivel az előző évben a téma a hetedik helyen állt a rangsorban, míg 2011-ben felugrott a lista harmadik helyére. Ötvenhét százalékos eredményükkel a belgák voltak a legnyugtalanabbak, ami annak köszönhető, hogy az országnak évek óta nincsen stabil kormánya. Olaszországban az aggodalom majdnem ugyanakkora, és minden harmadik polgár fejezte ki aggodalmát.
A bűnözés kérdése a negyedik helyen maradt a 2011-es aggodalmak listáján. Az emberek nagyobb erőfeszítéseket szeretnének látni a bűnözés elleni küzdelem terén Olaszországban (23%), Franciaországban és Hollandiában (mindkettő 22%), miközben a kérdés szintén jelentős fontossággal bír Németországban (17%) és az Egyesült Királyságban (14%).
A gazdasági stabilitással kapcsolatos nyugtalanság két hellyel lejjebb került az európai aggodalmak listáján. Az előző évhez viszonyítva az aggodalmak összességükben 16 százalékról 12 százalékra estek, ezzel az ötödik helyet szerezve meg. Azonban számos országban a gazdasági fejlődés miatti aggodalom így is jelentős maradt. A spanyoloknak alig kevesebb mint egyharmada (30%), valamit az olaszok (22%) és a britek (19%) ötöde aggódik jelenleg e kérdés miatt.
A lengyelek és a németek aggódnak leginkább az egészségügyi szolgáltatás miatt
2011-ben az európaiak 12 százaléka fejezte ki aggodalmát az egészségügyi szolgáltatás miatt. 2010-hez képest ez egy százalékpontos emelkedést jelent. Huszonhárom százalékos eredményükkel a lengyelek a legnyugtalanabbak az egészségügyi szolgáltatás miatt, őket a németek követik 19 százalékkal.
Az előző évhez képest a nyugdíjak és a nyugellátások miatti aggódás két százalékponttal 11 százalékra emelkedett 2011-ben. A németek mutatták a legnagyobb pesszimizmust ezzel a témával kapcsolatban (17%), őket a lengyelek, osztrákok és az oroszok követik (mindannyian 15%). 
2011-ben felerősödtek az oktatási politikával szembeni elégedettség hangjai Európában, és 3 százalékponttal, 10 százalékra emelkedett, amivel a nyolcadik helyet szerezte meg az európai aggodalmak listáján. Tavaly még az aggodalmak tízes listájának alján foglalt helyet. Emelkedő tendenciát mutatva a téma a németeknek számára a legaggasztóbb (23%), őket az osztrákok (19%) követik. Hollandiában és az Egyesült Királyságban is még a 10 százalékos határ felett van a nyugtalanság szintje. 
A lakhatás és lakbér problémája az idei aggodalmak listáján a kilencedik helyen áll, ami egy helynyi visszaesést jelent a rangsorban az előző évhez képest. A legmeglepőbb az oroszok aggodalma, ahol a lakhatási helyzet sürgős javításának szükségességét a megkérdezettek egynegyede említette, ami 6 százalékponttal magasabb, mint az előző évben. A probléma miatt aggódók arány kétszámjegyű még Franciaországban 12 százalékkal. 
Az európaiak bevándorlás és integráció miatti aggodalmai egy hellyel lejjebb kerültek az aggodalmak listáján, és 9 százalékkal ez a kérdés került az 2011-es európai aggodalmak top 10-es listájának utolsó helyére. Az előző évhez képest ez egy százalékpontos emelkedést jelent. Az olaszok és az osztrákok tűnnek különösen nyugtalannak a maguk 26 és 22 százalékával, ami azt jelenti, hogy körülbelül minden negyedik polgár látja szükségesnek a cselekvést. A polgárok aggódnak a kérdés miatt az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Hollandiában is, ahol ezek az értékek 16 és 12 százalék között váltakoznak. 
A bemutatott megállapítások a GfK "Európai kihívások" felméréséből származnak, és megközelítőleg 13.300 fogyasztóval készült interjún alapulnak, melyeket 2011 februárjában készítettek a GfK Csoport részére Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban. Ennek következtében a japán nukleáris reaktor balesete nem befolyásolta a felmérés megállapításait. 
A felmérés a következő nyitott végű kérdésen alapult, melyet ugyanabban a formában tesznek fel minden évben: "Az Ön véleménye szerint mik azok a legsürgetőbb kérdések, amelyeket jelenleg … [az érintett ország]-ban meg kell oldani?" A felmérés megkérdezetteit semmilyen formában nem korlátozzák válaszaik számában, és több választ is adhatnak. 
(BrandTrend)