Kategória: Aktuális.
A meghívott előadók között ott voltak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberei, tanácsadók és természetesen a nagy piaci szolgáltatók képviselői, köztük az Invitel, mint a rendezvény főszponzora.
 
"Az NMHH infrastruktúra és szélessávú piacokra vonatkozó szabályozása látszólag elsősorban a kisebb szolgáltatóknak tartogat előnyöket, de a verseny erősödése végső soron mindenkit magasabb szintű szolgáltatások bevezetésére sarkall, ezzel pedig az ügyfelek járnak jobban. Fontos, hogy az új szabályozás az inkumbens szolgáltatókat ösztönözze a hálózatfejlesztésre, ne akadályozza a technológiai fejlődést és teremtse meg a feltételeit az országos digitális piac kialakulásának. Emellett vegye figyelembe különösen a magyarországi piaci sajátosságokat, az eddigi rézkábeles hurok-átengedések (ún. LLU) tapasztalatait, illetve ugyanígy számoljon a technológiai korlátokkal vagy a fejlesztéseket és beruházásokat sokszor akadályozó bürokratikus tényezőkkel is. Röviden: olyan egyidejűleg beruházás ösztönző és ugyanakkor a technológiák közötti versenyt erősítő szabályozási keretek kialakítására van szükség, amelyek a nemzeti piaci, gazdasági adottságoknak megfelelnek, hosszútávon is fenntarthatóak és ezzel végső soron a fogyasztók számára az ideális megoldást adják" – mondta el dr. Csömör Magdolna az Invitel jogi főtanácsadója.
Az Invitel Budapest agglomerációjának nagy részén, Jászberényben, Csongrád- és Békés megyében, Veszprém, Pápa és Sárvár körzetében, illetve a volt FiberNetes területek egy részén, elsősorban az ország középső területén számít helyi szolgáltatónak. Ezekben a körzetekben az Invitel tulajdonában van a telekommunikációs hálózat, így elsősorban itt kell majd átalakítania az új szabályozás szerint a nagykereskedelmi üzletpolitikáját, ezért is érdekelt a konstruktív párbeszédek kialakításában.
Másrészt az Invitel számára azért is fontos, hogy jól működjön az új szabályozás, mert már több területen megindította optikai hálózatfejlesztését (FTTh), azaz a nagyteljesítményű optikai szálakat egészen a lakásokig vezetik, még gyorsabb és még biztonságosabb internet kapcsolatot létesítve. Összehasonlításként: amíg a rézhálózaton 25 megabit/másodperc az adatátvitel maximális sebessége, addig az optikán ez akár 100 megabit/másodperc is lehet.
 
Az országban 3,6 millió valamilyen telekommunikációs előfizetéssel rendelkező háztartás van, amelyek nagyjából 30 százaléka kisebb, alternatív szolgáltatókkal szerződött. Elképzelhető, hogy az új szabályozás változtat az arányokon, de az Invitel szerint mindezt számos, a szabályoktól független tényező is befolyásolhatja. Ilyen lehet a fogyasztói szokások átrendeződése, például az IPTV előretörése, vagy a tudatosabb vezetékes telefonhasználat elterjedése. Emellett egyre népszerűbbek az ún. csomagolt ajánlatok: TV, telefon, vezetékes és mobilinternet szolgáltatások valamilyen kombinációja egy előfizetésben. Ilyen tekintetben az Invitel szerint azok kerülhetnek ki győztesen majd a versenyből, akik folyamatosan képesek bővíteni és még pontosabban tudják a piaci igényekhez igazítani a szolgáltatás portfóliójukat.
(BrandTrend)