Kategória: Aktuális.
Az amerikai szenátus pénzügyi bizottsága által tavaly megrendelt vizsgálat eredményei szerint 2009-ben az amerikai gyártású szoftverek hamisítása, kalózpéldányainak terjesztése és más kapcsolódó szellemi tulajdonjogok kínai hamisítók által történő megsértése összesen 48 milliárd dolláros kárt okozott – írja a Billboard.biz.
Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága által készített jelentés szerint, ha Kína eleget tenne nemzetközi kötelezettségeinek és biztosítaná a szellemi tulajdonjogok érvényesítését, az 2,1 millió új munkahely létrejöttét eredményezhetné az amerikai munkaerőpiacon. Az álláshelyekre a legközvetlenebb hatást a fejlesztő és innovatív gazdasági szektorokra gyakorolhatná ezzel.

A becsült veszteség egészéből mintegy 26 milliárd dolláros kár az információs és a szolgáltatási szektorokban mutatható ki. 18 milliárd dollárra becsülhető a technológiai és a gyártási ágazat éves vesztesége. 

Ezek az adatok újabb lehetőséget jelentenek az Obama-adminisztráció számára, hogy a szellemitulajdon-védelem hatékonyabbá tétele érdekében nyomást gyakoroljon a kínai kormányra. A pénzügyi bizottság szerint nem tehetnek úgy tovább, mintha a kínai hamisításnak és kalózkodásnak nem lennének valós és mérhető következményei, amikor az adatok azt mutatják, milliók munkája és megélhetése függhet a helyzet kezelésétől.
(HENT Hírlevél)