Kategória: Aktuális.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára aláhúzta: a tengeri hajózás a globális kereskedelem alappillére. A tengeri és a belvízi árufuvarozás összeköttetéseinek fejlesztésével az Európai Unió versenyképessége erősíthető.
 
A nemrégiben közzétett, az Európai Unió következő évtizedben követendő közlekedéspolitikájáról szóló Fehér Könyv szerint a forgalomirányítás hatékonysága informatikai megoldások alkalmazásával javítható, és ezzel az adminisztratív költségek csökkenthetők. A szállítási hálózatok közlekedési módokon túlmutató egységesítése és kiegészítése (átrakodók létesítése, a kikötők, vasúti és belvízi kapcsolatok bővítése, fejlesztése) a jelenleg elérhető kapacitások jobb kihasználtságát segíthetik elő – hangsúlyozta Völner Pál.
 
Az Európai Tengerészeti Nap a legnagyobb és legfontosabb tengerészeti esemény az Európai Unióban. A 2011-es konferenciát az Európai Bizottság Tengerügyi és Halászati Főigazgatósága, a lengyel Infrastrukturális Minisztérium, Pomeránia Vajdaság és Gdansk városa közösen rendezte. A találkozó két fő témája a tengerészeti munkalehetőségek és képzés javítása, valamint a tengerhez kapcsolódó ágazatok gazdasági fejlődésben betöltött szerepe a tengerparti régiókban. A korábbi tengerészeti napoknak 2010-ben a spanyolországi Gijón, 2009-ben Róma, 2008-ban Brüsszel adott otthont. A konferenciákon 1200-2000 ágazati döntéshozó és más meghatározó szereplő vett részt.
 
Az Európai Bizottság az unió tengerpolitikájának megújítását kezdeményezheti, a halászat kizárólagos támogatása helyett a tengerrel kapcsolatos tevékenységek átfogó és fenntartható fejlesztésére helyezve a hangsúlyt. A 2010. decemberi tengerpolitikai konferencián lehetséges változtatási irányként említették a ma halászatból élők egy részének idegenforgalmi ágazatba terelését. Magyarország számára a többcélú tengerpolitikai reform előnyös lehet. Így pl. az integrált tengerfelügyeleti rendszer kiépítése a schengeni övezet egységessége miatt kedvezően befolyásolhatja a belbiztonságot.
 
Völner Pál kétoldalú találkozókon tárgyalt Cezary Grabarczyk lengyel infrastruktúra miniszterrel. A megbeszéléseken áttekintették a közlekedési területen folyamatban lévő ügyeket és a magyar elnökség végéig megvalósítani tervezett célokat.
 
A lengyel társtárca vezetőjével folytatott egyeztetésen az államtitkár úgy vélekedett, hogy a lengyel elnökség prioritásai összhangban vannak a magyar elnökség kiemelt törekvéseivel. Reményét fejezte ki, hogy az e félévben megkezdett munkát a lengyel elnökség sikeresen viszi tovább, ehhez készséges támogatást ígért, a megszerzett tapasztalatok átadását ajánlotta fel. A felek egyetértettek abban, hogy a visegrádi országok által kialakított sikeres együttműködést a kulcsfontosságú területeken hasznos lenne az eddigiekhez hasonló hatékonysággal folytatni.
(BrandTrend)