Kategória: Aktuális.
Kiricsi Karola a Médiatanács szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette a Médiatanács szerdai ülésén született döntést. A Médiatanács arról is döntött, hogy a műsor 2011-ben sugárzott adásait két lépcsőben vizsgálja, így a január után sugárzottakról újabb döntés várható. A testület korábban a Való Világ 4. szériájának novemberi és decemberi adásai miatt már 144 millió forintos bírságot szabott ki az RTL Klubra.

A Médiatanács most a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt csaknem 75 millió forintos büntetéssel sújtotta a televíziós csatornát. Ezeket a rendelkezéseket a Való Világ és a Neked Való című műsorok 31 vizsgált adásnapján 14 alkalommal sértette meg az RTL Klub. 

A szóvivő azt mondta, mivel a műsorokban meghatározó téma volt az erőszak és a szexualitás, csak a 4-es, 16 év feletti kategória megjelölésével lehetett volna azokat sugározni. Ilyen besorolással azonban este 7 órától nem lehetett volna közzétenni az adást, csak este 9 és reggel 5 óra között. Ezt a szabályt 13 alkalommal sértette meg a csatorna, egy alkalommal pedig jó időpontban, de nem megfelelő kategória megjelölésével sugározta a műsort. 

A médiaszolgáltató 87 alkalommal nem megfelelő időpontban tette közzé a Való Világ 4. és a Neked Való műsorelőzeteseit, ezért további 13 millió forintos pénzbüntetést rótt ki a Médiatanács. Kiricsi Karola azt is közölte, a Tanács felszólítással, azaz a legenyhébb szankcióval élt még a televíziós csatornával szemben azért, mert a műsorkészítők 22 alkalommal nem tájékoztatták a nézőket a termékmegjelenítésről, holott erre január óta kötelezte őket a médiatörvény. A szóvivő hozzátette: a tanács az arányosság és a fokozatosság elvét tartotta szem előtt, amikor az újonnan bevezetett szabály megsértéséért nem rótt ki súlyosabb szankciót.

A kiskorúak védelmének megsértéséről szólva Kiricsi Karola elmondta azt is, a vizsgált hónapban 23 alkalommal alkoholfogyasztás közben, 12-szer pedig dohányzás közben láthatták a játékosokat a nézők, és több alkalommal érzelmi krízisen áteső villalakókat mutattak. Mind a szerkesztett műsorban, mind a játékosok számára megadott feladatokban előtérbe került a szexualitás és az erőszak.  

A Tanács álláspontja szerint a négy és tizenhét év közötti nézők csaknem harmada nézhette a valóságshow-t, amelynek vizsgált adásait a hatásvadász feldolgozásmód és a káros minták halmozott bemutatása jellemezte. Mindez kedvezőtlenül befolyásolhatta a kiskorúak személyiségfejlődését. 

A Médiatanács vizsgálja a VV 4. győztesének új műsorát is, amely ellen eddig 9 panasz érkezett. A nézők szerint a Szerelem a legfölsőbb szinteken nem képernyőre való és károsan befolyásolja a fiatal korosztályok gondolkodásmódját. A Tanács vizsgálja még a Való Világhoz kapcsolódó, a Cool TV-n sugárzott műsorokat is, és észrevételeiről tájékoztatja a román joghatóságot, a televíziós csatorna ugyanis ennek felügyelete alá tartozik.
(BrandTrend, MTI)