Kategória: Aktuális.
Idén április 29-én rendezték a versenyt, aminek keretében Csongrádon a Duna borrégióhoz tartozó Csongrádi borvidék összesen 39 borászának 119 tételét vizsgálták és értékelték a négy, egyenként ötfős szakmai bizottságban.
A bizottságokat a szomszédos Kunsági borvidék elismert szakemberei vezették. A versenyen részt vevő vörösborok jellemzően 2009-es, a fehér- és rozéborok többsége pedig 2010-es A huszonegyedik alkalommal megrendezett Csongrádi Borverseny fődíját egy helyi borász, Bodor László 2009-es évjáratú cabernet sauvignon bora nyerte el. 
"Nagyon szép borokat hozott a 2009-es év, így a versenyen is kiemelkedően erős mezőny jött össze" – mondta a győztes borász. Bodor László, aki hét éve borlovag és rendszeresen résztvevője az Országos Bio Borverseny mellett a városi, megyei borversenyeknek is, 2002 óta foglalkozik "bio" szőlőtermesztéssel, és 2008 óta készít bort bioszőlőből.
Borai hagyományos technológiával készülnek, nagy tölgyfahordós érlelést kapnak. "Kézműves borokat készítünk bioszőlőből; családi vállalkozásunk 7,5 hektárján csak kékszőlőt termesztünk" -mutatja be borászatát Bodor László.
A versenyen összesen 23 bor kapott arany és 38 tétel ezüst minősítést, 39 pedig bronzot. A legjobb borok a rajnai rizling, a kövidinka, az ottonel muskotály, a kadarka, a cabernet franc. A fődíj nyertese mellett kiemelkedően szerepeltek a Csongrád Bor Kft., a Bokrosi Borászati Kft. és a Róna Kft. mellett a Farkas testvérek, Aradszky László, Gulyás Ferenc, Ungerbauer György, Újvári Mihály, Takács Ferenc és Tóth István családi pincészeteinek borai.
A szőlőtermelők között a csongrádi Kelemen Ferenc, Füzesi Ferenc és Pusztai Csaba mellett a forráskúti Molnár Mihály, valamint a pusztamérgesi Papp Ferenc aratták a legnagyobb. A Csongrádi borvidék a 2002-ben létrejött Duna borrégióhoz tartozik. Keleten a Tiszával határos, nyugaton és északon közvetlenül kapcsolódik a Kunsági borvidékhez, míg délen egészen az országhatárig húzódik. Összterülete 1440 hektár, összesen 19 település tartozik hozzá.
A borvidéken minden kategóriában találhatók borok, az asztali fajtáktól a minőségi borokig. A legelterjedtebb fajták a kékfrankos, a kövidinka, a rajnai rizling, a kunleány, a zweigelt, az olaszrizling, a chasselas, a zalagyöngye, a cabernet franc, a zöldveltelini, a kadarka, a cserszegi fűszeres, a chardonnay, az ottonel muskotály és a rizlingszilváni.
(BrandTrend)