Kategória: Aktuális.
A védelmi szoftverek teszt-módszertanának egységesítését, javítását zászlajára tűző nemzetközi szervezet egyik alapító tagja a VirusBuster, amely aktívan részt vett a dokumentum kidolgozásában.
Az AMTSO-t (Anti-Malware Testing Standards Organization) 2008-ban hozta létre közel kéttucatnyi neves informatikai biztonsági cég és független tesztközpont azzal a céllal, hogy világszerte egységes, szigorú irányelvekre alapozzák az antivírus szoftverek tesztelését. A VirusBuster mellett az alapító tagok között volt az AV-Comparatives, az AV-Test.org, az AVG, az Avira, a Bit9, a BitDefender, a Dr. Web, az Eset, az F-Secure, a G Data, a Hispasec Sistemas, az IBM, a Kaspersky, a McAfee, a Microsoft, a Norman, a Panda, a PC Tools, a Sana, a Secure Computing, a Sophos, a Symantec és a Trend Micro. Szappanos Gábort, a VirusBuster szakér-tőjét beválasztották az AMTSO igazgatótanácsába.
Most különösen érdekes dokumentummal jelentkezett a szervezet. Az "Irányelvek a tesztelhe-tőség elősegítésére (AMTSO Guidelines on Facilitating Testability)" címet viselő anyag kidolgozását a tesztelők javasolták, s az útmutatót a gyártók a tesztközpontokkal közösen készítették el. Belőle az antivírus szoftvercégek megtudhatják, milyen egyszerű megoldásokkal könnyíthetik meg a tesztelők munkáját, hogyan tehetik alkalmasabbá termékeiket a valóban ala-pos, megbízható vizsgálatra.
Milyen ajánlásokat tartalmaz a dokumentum? Például javaslatot tesz arra, milyen információkat naplózzanak, hogyan támogassák a tesztek automatizálását, s nem utolsósorban folyamatos párbeszédre szólítja fel az ágazat szereplőit, hogy a tesztközpontok késedelem nélkül értesüljenek a szoftverekben bekövetkezett változásokról.
"Pozitív jelzés a tesztelők számára, hogy a biztonsági termékek gyártói maguk is hozzájárul-nak a tesztelés színvonalának javításához, s nem csak panaszkodnak, hogy ezt vagy azt a vizsgálatot nem tartják megfelelőnek" – értékelte a dokumentumot Righard Zwienenberg, az AMTSO elnöke
"Nagy öröm volt látni, hogy versenytársak és tesztelők együtt dolgoznak ezen a fontos területen egy közös célért: hogy jó és megbízható termékeket adhassunk ügyfe-leink kezébe. Abban is megállapodtunk, hogy a jövőben fogyasztóbarát, a nagyközönségnek szánt oktató jellegű anyagokat is kiadunk" – tette hozzá Szappanos Gábor.
(BrandTrend)