Kategória: Aktuális.
A NetMiniszterelnök és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke, Nagy Dávid támogatást kértek az elektronikus hallgatói választások rendszerének kialakításához és elterjesztéséhez. 2010 őszén a BME Villamosmérnöki karán már lezajlott egy ilyen jellegű szavazás, akkor 17%-kal többen szavaztak. Ennek a rendszernek a további fejlesztésében, tesztelésében és elterjesztésében kértek szakmai támogatást. Nyitrai Zsolt államtitkár pozitívan fogadta a felvetést és igyekszik szakmai támogatást és segítséget nyújtani a kezdeményezéshez.
A hallgatók számára fontos lenne továbbá, ha könnyen és gyorsan tudnának ügyeket intézni, ezért gyorsított regisztrációt kértek. Az államtitkár egyet értett azzal, hogy a közel 400.000 hallgatónak valóban előnyösebb lenne pár kattintással ügyet intézni, de erre inkább az őszi átalakításokat követően érdemes visszatérni. Hasonló a helyzet az egységes állampolgári kártyánál, ahol a diákigazolványhoz rendelt funkciók harmonizációjáról lenne szó.
20110512_infokommunikacios_allamtitkar_horvath_david_netminiszterelnok

Ezek értelmében tehát a HÖOK stratégiát készít arról, milyen előnyei lennének a hallgatóknak az Ügyfélkapuból, továbbá milyen funkciókat rendelnének hozzá egy új diákigazolvány rendszerhez. Az egyeztetés végén a felek együttműködésről állapodtak meg, ezzel is szélesítve a szakmai együttműködést, így Nyitrai Zsolt államtitkár kérésére az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szakmai segítséggel járult hozzá a NetMiniszterelnök kezdeményezéséhez.
Horváth Dávidot 2010. május 1-jén, online szavazással választották Magyarország első NetMiniszterelnökévé. Azóta több szakmai szervezettel együttműködve folytatja kutatómunkáját arra vonatkozóan, hogyan lehet biztonságos online szavazási felülettel megkönnyíteni a hallgatók életét. "Ez egy kiegészítés, a papíros szavazás nem tűnne el, de sokaknak könnyebb online szavazni, ezzel is tudatosabb állampolgárokat nevelve, akik legalább így részt vesznek a döntéshozásban." – mondta Horváth Dávid NetMiniszterelnök.
Horváth Dávid Nyitrai Zsolthoz szóló levele itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek:
Megválasztották Magyarország első Netminiszterelnökét