Kategória: Aktuális.
2011-ben a Henkel CEE immár a tizedik alkalommal hirdette meg Henkel Art.Award. pályázatot a közép- és kelet-európai régióban a pályakezdő fiatal művészek szakmai fejlődésének elősegítésére. A Henkel CEE támogatása és elkötelezettsége kiemelkedő nemzetközi kiállítási sikereket hozott számos Henkel Art.Award.győztes – például Dan Perjovschi, Miha Strukelj és Mladen Miljanoviæ – számára.
2010-es Henkel Art.Award. díj győztese Maksymilian Cieslak lett. A győztes, a művészeti díj részeként 7000 eurós pénzjutalmat, illetve két kiállítás – egy lengyelországi valamint egy a bécsi MUMOK múzeumban megrendezett – lehetőségét nyerte. 
Günter Thumser, a Henkel CEE elnöke és Karola Kraus, a Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (MUMOK) igazgatója közösen hívták meg a vendégeket a MUMOK Factory képtárában rendezett ünnepélyes megnyitóra. A lengyel művész alkotásai 2011. május 4. és 29. között tekinthetők meg.
A Cieslak kiállítására ellátogató vendégek filmes alkotásokat tekinthetnek meg, amelyeket intenzív elbeszélésmód és eredetiség jellemez. A lengyel művész a némafilmes eszközökkel, a YouTube-on közzétett amatõr filmek esztétikai megjelenítésével és a "found footage" (talált felvételek) technikával dolgozik. Ebben a vonatkozásban a filmet, mint közvetítő eszközt teljesen szabadelvűen, néha humorosan közelíti meg.
A mozgóképek történelmét, valamint médiatörténeti mítoszokat, például Jurij Gagarin űrrepülését vagy a Doors koncerjét használja fel a rendkívül szokatlan filmes nyelv létrehozásához. Néhány munkája, például a Doctor Faustus vagy a Cloud Nine nagyon dühös szatíraként jelenik meg a mûvészeti színtéren.
"A fiatal, közép- és kelet-európai mûvészek támogatása kiemelten fontos számunkra, mert úgy látjuk, hogy a művészet jelentősen hozzájárul egymás kölcsönös megértéséhez a régióban" -mondta Günter Thumser a kiállítás megnyitóján.
(BrandTrend)