Kategória: Aktuális.
A vállalkozás részben a nyomtatott sajtóban (Bors, Blikk, Népszabadság, Kiskegyed, Budapest Piac), részben a honlapján (www.saxmed.hu) az általa forgalmazott Itch Stopper nevű készülék hatásaira vonatkozóan olyan állításokat fogalmazott meg, mely hatások csak orvostechnikai eszközökre jellemzők. 
A Sax Kft. az orvostechnikai eszköznek nem minősülő Itch Stopper nevű viszketésgátló termoterápiás készülékre vonatkozóan a hirdetésekben többek között az alábbi várható hatásokat tüntette fel:
– Itch Stopper speciális készülék: pikkelysömör, ekcéma, dermatitisz, herpesz hatásos kezelésére, a hisztaminszint alacsony tartásával a viszketés gyorsan megszűnhet, a bőr állapota 6-8 hét alatt jelentősen javulhat.
– A viszketés azonnal megszűnhet, kúraszerű alkalmazása 6-8 hét alatt a bőr állapotának javulását eredményezheti.
– A készülék rendszeres használatával a hisztaminszint alacsonyan tartható, és így elkerülhető a kellemetlen tünetek ismételt megjelenése.
– A készülék alkalmas a viszketéssel és bőrelváltozással együtt járó problémákkal küzdő betegek otthoni kezelésére és életminőségük jelentős javítására.
– Itch Stopper speciális termoterápiás készülék a viszketés azonnali megszüntetésére és viszketéssel együtt járó bőrbetegségek kezelésére.
A fenti állításokkal azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy a készülék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek gyógyítására. A GVH (bírósági döntéssel megerősített) gyakorlata szerint gyógyhatásnak minősül a drasztikus, nem egészségvédő és megelőző, hanem egészség-helyreállító hatás.
Az egészségre és az emberi szervezetre ható termékek esetén a különféle betegségben szenvedő emberek vagy azt megelőzni szándékozó személyek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak. ők a gyógyulás vagy gyógyító hatás reményében lényegesen érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra. A reklámokban felsorolt betegségek súlyosabb változatában szenvedők esetén sokszor olyan elváltozások keletkeznek a bőrön, amely a külvilág számára is érzékelhető. A látható elváltozások miatt a beteg sokszor elzárkózik a társadalomtól, emiatt még fogékonyabb a gyógyítást ígérő megoldásokra.
A reklámokkal megcélzott csoport tagjai a fentiek alapján sérülékeny fogyasztónak minősülnek, emiatt különös jelentősége van a tényszerű, túlzásokat nélkülöző, bizonyított állításokat tartalmazó tájékoztatásnak. Ezzel szemben a vállalkozás által benyújtott klinikai vizsgálatban feltüntetett eredmények nem alkalmasak a gyógyhatás-állítások bizonyítására.
A fenti jogsértés elkövetése miatt a GVH 1.500.000 Ft bírságot szabott ki a Sax Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-re
(BrandTrend)