Kategória: Aktuális.

Mindkét telekommunikációs vállalkozás széles körben jelentetett meg olyan tartalmú reklámokat 2010. év végén és 2011 elején, amelyben saját mobilinternet-hálózatát piacelsőségi állításokkal népszerűsítette.

A Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. 2010. december 1-jétől az általa alkalmazott kommunikációs eszközökön az alábbi kijelentéseket alkalmazta/alkalmazza:
"Válaszd a hozzád illőt és netezz Magyarország legjobb adathálózatán!"
"A Vodafone hálózatán böngészheted a leggyorsabban az internetet a hazai mobilszolgáltatók közül."
"A Vodafone-nal az elsők között vagy. A mi mobil adathálózatunkon érhető el a legnagyobb le- és feltöltési sebesség és a leggyorsabb webböngészés a hazai mobilszolgáltatók közül."
"Ossz meg mindent azonnal az ország leggyorsabb mobil adathálózatán!"

A Magyar Telekom Nyrt. 2011. február 24-től az általa alkalmazott kommunikációs eszközökön – egyebek mellett – az alábbi kijelentéseket alkalmazta/alkalmazza:
"Száguldj a leggyorsabb mobil adathálózaton!"
"Elsőnek lenni, vagy az elsők között lenni csak egy árnyalatnyi különbség."
"Válaszd te is Magyarország leggyorsabb szélessávú mobil adathálózatát és oszd meg a legjobb sztorikat a barátaiddal azonnal!"
"Legyen nálad is a leggyorsabb a befutó!"

A GVH szerint a Vodafone által alkalmazott "legjobb adathálózat", "leggyorsabb mobil adathálózat", "leggyorsabb webböngészés" és "legnagyobb le- és feltöltési sebesség", valamint ezekkel azonos tartalmú kijelentések, továbbá a Magyar Telekom által alkalmazott "leggyorsabb mobil adathálózat" és "leggyorsabb szélessávú mobil adathálózat", valamint ezekkel azonos tartalmú – piacelsőségi – kijelentések a fogyasztók megtévesztésére lehetnek alkalmasak, tekintettel arra, hogy ezek valószínűsíthetően nem kellően alátámasztottak.

A fenti vállalkozások a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Fttv.) 6. §-ának (1) bekezdésében és 7. §-ának (1) bekezdésében foglaltak megvalósításával valószínűsíthetően megsértették az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdésében foglaltakat.

A GVH az utóbbi időben megnövekedett számban kap fogyasztói jelzéseket a mobilinternettel, illetve a mobilinternet – szolgáltatások reklámjaival kapcsolatban.

Jelen eljárásokban két olyan kommunikációs kampány kerül vizsgálatra, amelyek mindegyike a mobilinternet – szolgáltatás egyik fő jellemzőjét, a gyorsaságot helyezi a középpontba, így a GVH álláspontja szerint különösen nagy hatással lehet a fogyasztók mobilinternet -szolgáltatás igénybevételére vonatkozó döntéshozatalára.
(BrandTrend)