Kategória: Aktuális.
Egyre több, Christian Louboutin cipőket, Louis Vuitton táskákat és egyéb hamis termékeket eredetiként értékesítő weboldal hoz létre magának rajongói profilt a Facebook-on, írja a Fame Appeal portálon megjelent írásában Danielle Phillips, divatjogi szakértő. Ezek a profilok rendkívül megtévesztőek lehetnek, az ismert márka logójának, termékfotóknak feltüntetésével a legitimitás látszatát keltik a fogyasztókban, mikor hirdetésként vagy keresési találatként megjelennek a felületen. 
A legnagyobb közösségi oldal üzemeltetői ugyan nem vonhatók felelősségre ezek regisztrációjáért, de kötelezhetőek lehetnek arra, hogy az illegális kereskedők profilját töröljék. A Facebook jogi nyilatkozata szerint a jogtulajdonosoknak joguk van jelenteni a jogsértő profilokat, az egyszeri felhasználó azonban ezt nem teheti meg.
A Phillips szerint azonban ez utóbbi nem bölcs döntés a cég részéről, mert amellett, hogy a Facebooknak szorosabban kellene együttműködnie a márkatulajdonosokkal, hogy a felhasználókat megtévesztő, kihasználó oldalak minél hamarabb eltávolításra kerüljenek, az is fontos lenne, hogy megnyissák a panasztételi lehetőséget minden felhasználó előtt. A szakértő szerint ugyanis a beláthatatlan számú regisztrált tag és hasonlóan sok rajongói oldal közül a tagok közreműködésével lehetne a legkövetkezetesebben kiszűrni az illegális tevékenységet folytatókat.
(HENT Hírlevél)