Kategória: Aktuális.
A két hatóság védelmi-szakmai együttműködését foglalja keretbe az együttműködési megállapodás, amelyet április 6-án írt alá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A megállapodás rögzíti, hogyan jussanak el a lakossághoz a légi- és katasztrófa-riasztások közérdekű közleményei a médiaszolgán keresztül.
A megállapodás újdonsága, hogy mostantól katasztrófa, illetve veszélyhelyzet esetén a négy közszolgálati, valamint a közösségi műsorszolgáltatóknak meg kell szakítaniuk adásukat, és azonnal be kell számolniuk az eseményről. Ezt kell tenniük azoknak a helyi műsorszolgáltatóknak is, amelyek vételkörzetében történt az tragédia.
A közlemények küldésében, illetve fogadásában a Marathon Terra nevű elektronikus levelező rendszer nyújt segítséget. Ide "kötik be" a négy közszolgálati, az országos kereskedelmi és a közösségi médiaszolgáltatókat. Ez a rendszer garantálja a jövőben azt, hogy a veszélyre figyelmeztető üzenet minden körülmények között eljusson a lakossághoz.
Az NMHH elektronikus úton hozzáférést biztosít az OKF számára a médiaszolgáltatókról vezetett hatósági nyilvántartásához, és biztosítja az OKF számára a légi riasztási rendszerbe bevont, nem közszolgálati műsorokat sugárzó adók fontosabb adatait (település, sugárzott műsor neve, frekvencia). Amennyiben katasztrófa történne, az NMHH szakmai segítséget nyújt a kiesett hálózatok helyreállítását végző polgári védelmi szervezeteknek, közreműködik a katasztrófahelyzet kezeléséhez szükséges kiegészítő hírközlési kapacitások létrehozásában, illetve a szükséges információknak, az egyéb hálózatok felhasználásával történő továbbításában.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vállalásai között szerepel, hogy a települések polgári védelmi besorolásának figyelembe vételével megadja, és aktualizálja a veszélyforrások konkrét adatait, valamint hatáskörzetét annak érdekében, hogy ezekkel a hírközlés veszélyhelyzeti felkészítésénél számolni lehessen.
(BrandTrend)