Kategória: Aktuális.
Az online céget számos kritikai támadás érte jogvédelmi oldalról, így alaposan fel kell készülni érdekei védelmére. A szellemi tulajdonjogi, versenyjogi és internetes kérdésekkel foglalkozó szenátusi albizottság hallgatja meg a Google képviselőjét április 6-án szerzői jogi jogvédelmi kérdésekben. A CNET News beszámolója szerint ez az első alkalom, hogy a világ legnagyobb keresőmodulját nyilvánosan kérdezik ki politikusok arról, milyen szerepet játszik az interneten elkövetett kalózkodás elősegítésében, illetve mit tesz ennek akadályozása érdekében. 
A szerzői jogi és kereskedelmi érdekképviseletek hosszabb ideje kritizálják a Google működését, mondván, hogy a keresőmodul rendszere megkönnyíti a hamis termékek és kalózfájlok terjesztését, reklámhelyek és szponzorált keresőszavak értékesítésével pedig maga is részesedik az illegális tevékenység hasznából.
A meghallgatáson valószínűleg Kent Walker, a Google jogtanácsosa fogja képviselni a céget, aki várhatóan ismerteti a keresőmodul által tavaly decemberben meghirdetett, a kalózkodás akadályozására irányuló technikai intézkedéseiket. Ennek keretében gyorsabban reagálnának a jogtulajdonosi panaszokra, akadályoznák a kereső által felajánlott automatikus befejezésekben a kalózkodáshoz szorosan kötődő fogalmak megjelenését, és finomítanák a Google reklámpiaci csomagja, az AdSense kalózkodás elleni irányelveit.
Elképzelhető, hogy a Google-t kemény és határozott kérdésekkel szembesítik a bizottság tagjai, ugyanis az elmúlt időszakban mindkét legnagyobb amerikai párt prominens képviselői a szellemi tulajdonnal való visszaélések elleni fokozottabb fellépést szorgalmazzák.
(HENT Hírlevél)