Kategória: Aktuális.
A fájlok eltávolítására a múlt héten tett ígéretet Kína piacvezető keresőmodulja, miután a kínai írók panaszt tettek, hogy műveik illegálisan szerepelnek a Baidu online könyvtárában. A panaszt követően a cég illetékesei nyilvánosan kértek bocsánatot a sértettektől, majd ezt követően mintegy 2,8 millió illegálisan közzétett fájlt töröltek rendszerükből.
A Yahoo News értesülései szerint jelenleg mintegy ezer írásmű érhető el a Baidu vonatkozó oldalán, amelyek a cég szerint már rendelkeznek minden szükséges terjesztési engedéllyel. A keresőmodul illetékesei remélik, hogy az eltávolított művek szerzői pozitívan reagálnak eddigi együttműködési készségükre, és hajlandóak lesznek tárgyalni arról, hogy a jogdíjak és egyéb kötelezettségek teljesítése ellenében alkotásaik ismét elérhetővé váljanak.
A Baidut nem első alkalommal kritizálják szerzői jogi jogsértés miatt. Zene- és könyvkiadók, filmipari jogvédő szervezetek többször is szót emeltek azzal, hogy a kereső találati rendszere jelentősen megkönnyíti a kínai internetezők kalóztartalmakhoz történő hozzáférését. Legutóbb, március folyamán az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) jelentésében azon 33 weboldal és piac közé sorolta, ahol a világon a legnagyobb volumenben zajlik szerzői jogi jogsértés, a fájlok és termékek jogosulatlan terjesztése.
(HENT Hírlevél)