Kategória: Aktuális.
Az 1992 óta megrendezett Destillata nemzetközi párlatversenyen idén 12 országból 171 főzde indult 1 560 mintával. A pályázók közül Ausztria (558 éremmel) nyerte el a legtöbb elismerést, amit Németország követett (311 díjjal), de hazánkra is büszkék lehetünk az eredményeket tekintve.
Az előző évekhez képest több és számos új, összesen 24 magyar főzde mérette meg termékeit. A magyarországi indulók rekord mennyiségű, azaz 120 díjat gyűjtöttek be, amelyből 11 arany, 44 ezüst és 65 bronzérem született. A Nemzetgyőztes az aranyérmes Kajszibarack pálinkájával, 7 ezüst és 6 bronz érmével az Agárdi Pálinkafőzde lett; a következő legtöbb (13) díjat a Zimek Manufaktúra nyerte el. A tavalyi évhez hasonlóan idén is volt magyar nyertes az Év Pálinkája kategóriában, amit a 10 érmet elnyerő Vitalis Kft. – Márton és lányai pálinkái közül – a Magyar Kajszi Barack pálinka érdemelt ki.
Az aranyérmes termékek közül a zsűri minden gyümölcsbesorolás szerinti csoportból kiválasztja azt a mintát, amelyik elnyeri az Év Pálinkája (Edelbrand des Jahres) címet. Amennyiben az adott csoporton belül csak egy arannyal jutalmazott párlat van, akkor a zsűri eldönti, hogy megkaphatja-e a címet.
A 2011-es Destillata versenyen az új résztvevőként induló magyar főzdék 34 éremmel járultak hozzá a hazai sikerekhez. Közülük is kiemelten szerepelt Etyeki Czimeres pálinkáival a Pap és Pap Kft., összesen 10 éremmel (2 arany, 3 ezüst, 5 bronz), a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Gyümölcspárlat Bt. 7 éremmel, és a Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra Kft. pedig 6 éremmel.
A Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde két bronzérmes (Bio Vadkörte és Gönci Barack) pálinkái mellett, a speciális termékcsoportba tartozó likőr kategóriában a főzde Marcipán Likőrje arany-, a Csokoládé ízű Tejszín Krémlikőrje pedig bronzérmes lett.
A bírák ez alkalommal is díjjal jutalmaztak párlat- és pálinka különlegességeket, mint például a Nemzetgyőztes Agárdi Pálinkafőzde ezüstérmes Kadarka seprőpárlatát. Az újdonságként szereplő, különleges minták közül elismerésben részesült még a Zimek Manufaktúra aranyérmes Kései meggy és szőlő vegyespálinkája, a szintén aranyérmes Kömény-, a bronzérmes Kávé- és Sajmeggyvirág párlatai, valamint a Brill Pálinkaház Kft. ezüstérmes Medvehagyma párlata.
Az idén 34 fős nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik. A Destillata ítészei mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések (pl. a karakterizáláshoz szükséges verbális ismeretszerzés, faj- és fajtaismeret, szenzorikus képzés) biztosítják. Ebben az évben osztrák, német, svájci, olasz, cseh és 2 magyar szakemberből (Lovassy György és a 2009-es "Év Főzőmestere" díjas Vértes Tibor) állt össze a bírálók köre. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: kiemelten fontos az illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, tehát az összbenyomás.
Az ausztriai díjátadó 2011. március 11-én volt, a hazai nyertesek díjait Font Sándor képviselő, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át csütörtökön, Budapesten.
Az előadások során kiderült, hogy a Destillata klasszikus értelemben vett párlatok és speciális termékek szigorú bírálati szempontjait és eredményeit közvetlenül nem befolyásolta a legutóbbi magyar pálinkatörvény.
(BrandTrend)